Γαλλία: Πένθος, συγκίνηση και οργή για αποκεφαλισμό (photos)

Την επομένη της ανακοίνωσης του αποκεφαλισμού του γάλλου ομήρου στην Αλγερία ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε μια συνεδρίαση της 1κυβέρνησης για σήμερα, ήδη επικρατεί πένθος, συγκίνηση και οργή στη Γαλλία για τον αποκεφαλισμό του Ερβέ Γκουρντέλ από τζιχαντιστές οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Στη Νέα Υόρκη, ο γάλλος πρόεδρος καταδίκασε χθες, Τετάρτη, τη “δειλή” και “απεχθή” δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ από μια οργάνωση που συνδέεται με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος σε αντίποινα για τη συμμετόχή του Παρισιού στην αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου πως η δολοφονία αυτή ενισχύει την “αποφασιστικότητά” του να αγωνισθεί εναντίον αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχισθούν στο Ιράκ “για όσο καιρό είναι απαραίτητο”.

Η Γαλλία “ζει μια δοκιμασία”, αλλά “δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό”, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

2Ο Ολάντ, ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δήλωσε επίσης πως η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί “όλες τις δυνάμεις” της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι, μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ένα “συμβούλιο άμυνας” το οποίο θα “καθορίσει τους στόχους που αναθέσαμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας και ταυτόχρονα θα ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των συμπατριωτών μας”.
Στη Νίκαια (νότια Γαλλία), όπου ζούσε ο Ερβέ Γκουρντέλ, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία “μπροστά σε μια τρομερή απώλεια”, στη διάρκεια συνδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στον αγώνα κατά του φαινομένου των ξένων τζιχαντιστών που στρατολογούνται κυρίως στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει “μέσα σε 24 ώρες” τον Ερβέ Γκουρντέλ, έναν γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.