Γαλλία: Οργή στα συνδικάτα για το “35ωρο”

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα συνδικάτα της Γαλλίας και στην αντιπολίτευση η δήλωση του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, ότι δεν θεωρεί ιερό και απαραβίαστο το 35ώρο.

Ικανοποιητική κρίθηκε η δήλωση από πλευράς εργοδοτών.

“Εβδομαδιαία απασχόληση 39 ωρών, είναι κάτι το οποίο θα αποτελούσε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις και έντονο δημόσιο διάλογο”, δήλωσε στην Le Parisien/Aujourd’hui en France, ο Γάλλος πρωθυπουργός, σχετικά με την γαλλική ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας “Αλλά γιατί όχι. Δεν υπάρχει θέμα ταμπού.Δεν είμαι δογματικός”.

Λόγω των διαστάσεων, ωστόσο, που πήρε το θέμα  και υπό το βάρος των υπόλοιπων επικοινωνιακών σφαλμάτων στα οποία έχει υποπέσει η κυβέρνησή του, έσπευσε να δώσει εξηγήσεις, αφού συνδικαλιστές και επιχειρηματίες θεώρησαν τις δηλώσεις ως προπομπό σημαντικής αλλαγής στην ακολουθούμενη πολιτική.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου France Info. : “Είπα ότι τίποτε δεν είναι ταμπού. Αλλά αυτό δεν είναι ένας σκοπός υπέρ του οποίου τάσσεται η κυβέρνηση. Δεν θα υπάρξει ανάκληση του 35ώρου διότι δεν είναι αυτή η αιτία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”

Παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού κόμματος, διευκρίνισε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.