Γαλλία: Νίκη Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών

Η δεξιά αντιπολίτευση του πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί κέρδισε χθες στη Γαλλία τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, κάνοντας την ακροδεξιά να χάσει το στοίχημά της να γίνει η πρώτη δύναμη της χώρας, δύο χρόνια πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η αριστερά, η οποία βρίσκεται στην εξουσία, άντεξε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το οποίο πέρασε το όριο του 20%, κατέγραψε μια τέταρτη οπισθοχώρηση, μετά τις δημοτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τη Γερουσία του 2014.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN), που πριν από την ψηφοφορία πιστωνόταν με τουλάχιστον 30% της πρόθεσης ψήφου από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, δεν συγκέντρωσε τελικά παρά ένα τέταρτο των ψήφων, κερδίζοντας 25,35%, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του υπουργείου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε επικεφαλής στον πρώτο γύρο σε 43 περιφέρειες, από τις 98 στις οποίες διεξάγονταν εκλογές. Η ψηφοφορία αυτή θεωρούνταν ο προτελευταίος γύρος προθέρμανσης πριν από τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015 και τις προεδρικές του 2017. “Η εναλλαγή προχωρεί, τίποτε δεν θα τη σταματήσει”, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 04:00 (ώρα Κύπρου), 220 υποψήφιοι της δεξιάς, 56 της αριστεράς, 8 του Εθνικού Μετώπου και 6 που ανήκουν σε άλλα κόμματα εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. “Οι δημοκρατικοί σχηματισμοί διατήρησαν τη θέση τους, η άκρα δεξιά δεν είναι ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός της Γαλλίας”, δήλωσε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν υψηλή. Το κόμμα Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του οποίου ηγείται ο Νικολά Σαρκοζί, και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI, ήρθαν πρώτοι με 32,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί εταίροι τους συγκεντρώνουν 36,2%, έναντι 36,5% που συγκεντρώνει ο συνασπισμός της δεξιάς, αλλά το σχεδόν ισόπαλο αυτό αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα καθαρά θεωρητικό και δεν αναμένεται ότι θα εμποδίσει την εκλογική ήττα της αριστεράς εξαιτίας των διαιρέσεων που υφίστανται στις τάξεις της, σύμφωνα με τους πολιτειολόγους.

“Ο Μανουέλ Βαλς κάλεσε “όλους τους δημοκράτες να υψώσουν φράγμα στην ακροδεξιά στο δεύτερο γύρο” της ερχόμενης Κυριακής. Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως με δεδομένη την επίδοση του PS, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία επιτιθέμενος στο Εθνικό Μέτωπο, θα έπρεπε “να έχει την αξιοπρέπεια να υποβάλει την παραίτησή του”.

“Το FN κατόρθωσε να ξεπεράσει το αποτέλεσμα που είχε φέρει στις ευρωεκλογές (24,85%)”, δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το κόμμα της “εκλογή με την εκλογή ριζώνει” στη Γαλλία. Στη δεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε πως το UMP και οι εταίροι του δεν θα συνάψουν “καμιά τοπική ή εθνική συμφωνία με τους ηγέτες του Εθνικού Μετώπου”. Εκεί όπου οι υποψήφιοι του UMP “δεν θα είναι παρόντες στον δεύτερο γύρο”, το κόμμα “δεν θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν ούτε το Εθνικό Μέτωπο ούτε την αριστερά”, διευκρίνισε. “Αντικειμενικά, όλοι μπορούν αληθινά να χαίρονται. Το UMP επειδή κατάφερε σαφώς να ξεχωρίσει από το Εθνικό Μέτωπο και να καταλάβει την πρώτη θέση. Το Εθνικό Μέτωπο επειδή σημείωσε άνοδο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Και επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα επειδή κυρίως η ισχυρή κινητοποίηση του επέτρεψε να περάσει το όριο του 20%”, υπογράμμισε ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, διευθυντής στο Harris Interactive. Η χθεσινή ψηφοφορία χαρακτηρίσθηκε από μια σημαντική αποχή, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 50%, όμως η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή στις ευρωεκλογές του 2014 και στην προηγούμενη συγκρίσιμη τοπική ψηφοφορία το 2011.

Η ισχυρότερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων δεν ωφέλησε την άκρα δεξιά, η οποία απέτυχε στη φιλοδοξία της να έρθει πρώτη σε εκλογές για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις ευρωεκλογές. Το Εθνικό Μέτωπο βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων γι’ αυτές τις περιφερειακές εκλογές, όμως η διαφορά του από το UMP μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έχει δηλώσει πως θέλει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017. Επικεφαλής σε περίπου εξήντα από τις 101 περιφέρειες, η διαιρεμένη αριστερά (σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές) απειλείται να χάσει σχεδόν 30 απ’ αυτές. Το UMP αναμένεται ότι θα επωφεληθεί στο δεύτερο γύρο από ψήφους αριστερών που θέλουν να αντιταχθούν στην άκρα δεξιά και θα κερδίσει την πρώτη θέση μαζί με τους κεντρώους συμμάχους του.