Γαλλία: Μοντέλα ιδρύουν συνδικαλιστική οργάνωση και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, δύο μοντέλα, η Γαλλίδα Gwenola Guichard και η Ρωσίδα, Ekaterina Ozhiganova ρίχνουν φως στις συνθήκες εργασίας σε έναν εντελώς θολό κλάδο, που δεν είναι καθόλου λαμπρός όσο πιστεύεται.

Η 29χρονη Gwenola Guichard και η 26χρονη Ekaterina Ozhiganova ίδρυσαν την πρώτη γαλλική οργάνωση για την προστασία των μοντέλων που εργάζονται στη βιομηχανία της μόδας και των δικαιωμάτων τους, τη Model Law.

Τα δύο μοντέλα εργάζονται στον κλάδο της μόδας από τότε που πήγαν στη γαλλική πρωτεύουσα για σπουδές.

Η λέξη «μανεκέν» (και η παραλλαγή της «supermodel») φέρνουν στο νου μια ζωή λάμψης. Οι σπάνιες φορές που γίνονται αναφορές σε άλλα ζητήματα είναι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή ανορεξίας. Και όμως τα δύο μοντέλα μιλούν και τα λεγόμενά τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα θέματα.

Μέσα από την οργάνωσή τους, Model Law οι Ekaterina Ozhiganova και Gwenola Guichard ξεκίνησαν, στις αρχές του 2018, ένα μανιφέστο για τη βελτίωση της εποπτείας του επαγγέλματος του μοντέλου στη Γαλλία.

Η Ρωσίδα Ekaterina Ozhiganova είναι επίσης διερμηνέας και μεταφράστρια και ζει στη Γαλλία από το 2013. Η Γαλλίδα Gwenola Guichard έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτική Επικοινωνία και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στο modelling τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσιογράφος της Le Monde, Elvire von Bardeleben μίλησε με τις Ozhiganova και Guichard για τους στόχους τους, την αντίσταση που συναντούν και την πραγματικότητα ενός περιβάλλοντος, το οποίο διαφέρει σημαντικά από την εικόνα που έχει γι αυτό ο περισσότερος κόσμος.

Η ελευθερία έκφρασης των μοντέλων παρεμποδίζεται από την ύπουλη πίεση των χρημάτων και από τον φόβο της διάβρωσης της φήμης τους. Τα μοντέλα είναι συχνά πολύ νεαρά, άπειρα και εργάζονται με πολύ μεγαλύτερης ηλικίας άτομα [bookers, στυλίστες, φωτογράφους] που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το περιβάλλον, ανέφερε η Guichard.

Ο στόχος της οργάνωσης δεν είναι να γίνει συνδικαλιστική ένωση. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της τρέχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα μοντέλα (που θεσπίστηκε στη Γαλλία το 2004) και να αλλάξουμε το νόμο. Ενεργούμε επίσης ως ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ των μοντέλων και των πρακτορείων τους, των δημόσιων αρχών και των ΜΜΕ. Τα μοντέλα δεν είναι σε θέση να [ενεργήσουν εξ ονόματός τους], λόγω του γλωσσικού φραγμού, της έλλειψης ωριμότητας, καθώς είναι πολύ νεαρής ηλικίας και επειδή στην εργασία τους τα πάντα είναι η εικόνα και η φήμη και φοβούνται ότι μπορεί να τα αμαυρώσουν» δήλωσε η Guichard, πριν από δύο μήνες στο Fashion Network.

Το μανιφέστο της Model Law περιέχει ένα κεφάλαιο για τη σεξουαλική βία και τον σεξισμό, αν και η Guichard τόνισε ότι η ιδέα και τα βήματα δημιουργίας της οργάνωσης έγιναν πολύ πριν την ανακάλυψη του σκανδάλου Γουάινστιν και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον των φωτογράφων μόδας, Terry Richardson, Mario Testino και Bruce Weber και του συνιδρυτή του brand Guess, Paul Marciano.

Η οργάνωση αποκαλύπτει την πραγματικότητα του επαγγέλματος του μοντέλου. «Τα κέρδη των κορυφαίων μοντέλων μπορεί να είναι ένα όνειρο, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των απλών μοντέλων. Τα μοντέλα κερδίζουν μεταξύ 33% και 36% των ποσών που τιμολογούνται και πάντα ποζάρουν δωρεάν για τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στο μανιφέστο.

Η Guichard υπογράμμισε επίσης ότι τα συμβόλαια των μοντέλων είναι επισφαλή και ότι οι εργαζόμενες λειτουργούν σε ένα σύστημα στο οποίο «είναι ελάχιστα προστατευμένες».