Γαλλία-Κορωνοϊός: Δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο για τους άνω των 55 που έκαναν το AstraZeneca

Οι πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 θα κάνουν την δεύτερη δόση ενός άλλου εμβολίου τύπου mRNA, δηλαδή της Pfizer ή της Moderna.

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η σύσταση της γαλλικής Ανώτατης Αρχής για την Υγεία (Haute Autorité de Santé-HAS) αναφέρει ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων.

Αυτό αφορά 533.000 πολίτες στη χώρα του Μακρόν που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του βρετανοσουηδικού εμβολίου, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία πρόσθεσε ότι πρότεινε την διενέργεια έρευνας για την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης στις περιπτώσεις του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, θεωρεί ότι η απόφαση της γαλλικής αρχής είναι ένα προληπτικό μέτρο διευκρινίζοντας ότι Γαλλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο συνεχίζει να χορηγείται στους άνω των 55 ετών.

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία είχε αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου εξαιτίας των σπανίων περιπτώσεων πρόκλησης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό που σημειώθηκαν στην Ευρώπη. Aπό την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας οι θρομβώσεις είναι μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια του εμβολίου.

Ωστόσο, η χώρα του Μακρόν ακολουθεί τα χνάρια της Γερμανίας, δηλαδή, θεωρεί πως, όσοι έκαναν την πρώτη δόση της AstraZeneca, θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο: ή της Pfizer ή της Moderna.

Στη Γαλλία, ήδη «σχεδόν 600.000 πολίτες», κυρίως υγειονομικοί, έχουν κάνει την πρώτη δόση της ΑstraZeneca από τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Ανήκω και εγώ σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα», υποστήριξε ο 41χρονος Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου με την ιδιότητά του νευρολόγου. Σε ότι αφορά πάντως την σύσταση της Ανώτατης Αρχής Υγείας, ο Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι τον βρίσκει σύμφωνο. «Είναι απολύτως λογικό»,
δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Ο περιορισμός των εμβολίων της AstraZeneca “είναι ένα προληπτικό μέτρο” και είναι πολύ φυσιολογικό να προσφέρουμε μια δεύτερη δόση με διαφορά εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες», πρόσθεσε.