Γαλλία: Δύο Rafale συγκρούστηκαν στον αέρα στη διάρκεια επίδειξης (Video)

Δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας ενεπλάκησαν σε μια μικρή σύγκρουση στον αέρα την Κυριακή, στη διάρκεια επίδειξης, όμως κατάφεραν, τελικά, να προσγειωθούν με ασφάλεια. Η πρόσκρουση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης του Κονιάκ στην κοινότητα Σατομπερνάρ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα δυο αεροσκάφη ανήκουν στην 30η Μοίρα Μαχητικών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πρόσκρουσή τους, το ένα από τα δυο αεροσκάφη έχασε μέρος του ουραίου πτερυγίου του, με τα συντρίμμια να πέφτουν και να προκαλούν ζημιές σε ένα σπίτι στην πόλη Gensac-la-Pallue. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Rafale είχε βρεθεί πριν μερικές ημέρες στην Ελλάδα για την άσκηση Tiger Meet του ΝΑΤΟ και για τον σκοπό αυτό, έφερε τα χρώματα της τίγρης.

Το Rafale που συγκρούστηκε στη Γαλλία, συμμετέχει στην άσκηση Tiger Meet

Τα δύο αεροσκάφη προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στους πιλότους ή στον κόσμο που βρισκόταν στο έδαφος.

Η γαλλική πολεμική αεροπορία και η τοπική διοίκηση έχουν ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό.

Το αεροπορικό σόου του Κονιάκ είναι ένα σημαντικό γεγονός που διοργανώνεται στην αεροπορική βάση του Κονιάκ-Σατομπερνάρ. Η διήμερη εκδήλωση περιλαμβάνει τόσο στατικές επιδείξεις αεροσκαφών στο έδαφος όσο και πτητικές επιδείξεις, μεταξύ άλλων και από την ομάδα ακροβατικών Patrouille de France.

Τα δύο αεροσκάφη ήταν μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη Rafale C από την ομάδα τακτικής επίδειξης Vautour Bravo της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία συγκροτήθηκε το 2019. Η επίδειξη της ομάδας αυτής διαρκεί συνήθως 10 λεπτά, με τους πιλότους να επιδεικνύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών τους.