Γέφυρες συνεργασίας Αναστασιάδη – ΕΔΕΚ

Το πολιτικό φλερτ ξεκίνησε και οι γέφυρες συνεργασίας ρίχτηκαν.

Το κομματικό επιτελείο του νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και φαβορί για τη δεύτερη Κυριακή, Νίκου Αναστασιάδη, ετοιμάζει πυρετωδώς τις στρατηγικές κινήσεις προσέγγισης της ΕΔΕΚ, που, ούτως ή άλλως, αφήνει μηνύματα ότι είναι ανοιχτή στην πρόσκληση συμμετοχής στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Το «φλερτ» διαφαινόταν και από την προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δεν έκανε καμία προσωπική επίθεση εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη. Ούτε όμως, και ο γιατρός, επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Επιθέσεις, που έγιναν, άλλοτε κομψά, άλλοτε πιο σκληρά, εναντίον του υποψήφιου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά.

Άλλωστε, ο Γιαννάκης Ομήρου έχει προϊστορία με το ΔΗΣΥ, που του παραχώρησε όλες τις ψήφους του, ώστε να κατακτήσει το μέγιστο αξίωμα του προέδρου του Κυπριακού κοινοβουλίου.

Η συνεργασία, λοιπόν, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, εκτιμάται ως δεδομένη. Βάση, είναι τα ισχυρά ποσοστά του 45,46%  του Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή. Ποσοστά που ερμηνεύονται ως μήνυμα λαού για να προχωρήσει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Το σενάριο αυτό είναι δύσκολο να ανατραπεί, όπως εύχεται και σχεδιάζει η Εζεκία Παπαϊωάννου-ΑΚΕΛ. Ο Σταύρος Μαλάς, έλαβε 26,91%, χαμηλό ποσοστό για το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε λάβει ποσοστό 32,67% στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και τώρα εμφανίζεται λαβωμένο, συγκεντρώνοντας τη δυσαρέσκεια από τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια.