Β. Κορέα: Σεισμική δόνηση προκαλεί ανησυχία για πυρηνική δοκιμή

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε στη Βόρεια Κορέα, σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών, σε χαμηλό εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.

Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, το USGS είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών.

Από την πλευρά του, το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας είχε επισημάνει ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν μηδενικό.

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».

Σε ανακοίνωση του ινστιτούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο. Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο σεισμός, ο οποίος καταγράφηκε νωρίτερα κοντά σε ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα, φαίνεται ότι οφειλόταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας- εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Γιονάπ.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα λίγη ώρα νωρίτερα, κατά την ίδια πηγή.

Το Γιονάπ, επικαλούμενη τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, μεταδίδει ακόμη ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων.