Β. Κορέα: Μάρτυρες καταγγέλλουν δημόσιες εκτελέσεις με ακρωτηριασμούς και κάψιμο πτωμάτων

Νέες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως σχετικά με τις φερόμενες κρατικά εγκεκριμένες εκτελέσεις στη Βόρεια Κορέα, με μάρτυρες να λένε ότι το σώμα ενός άνδρα κάηκε με φλογοβόλο ενώ ανάγκασαν τον πατέρα του να παρακολουθεί, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η Daily Mail.

Ερευνητές από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Transitional Justice Working Group με έδρα τη Σεούλ, άκουσαν καταθέσεις μαρτύρων για 27 κρατικά εγκεκριμένες εκτελέσεις μέσα στην τελευταία δεκαετία από τότε που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε την εξουσία μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του στις 17 Δεκεμβρίου 2011.

Από αυτές, οι 23 εκτελέσεις ήταν δημόσιες (21 με εκτελεστικό απόσπασμα και 2 με απαγχονισμό) με την έκθεση να περιλαμβάνει τρομακτικές περιγραφές από μάρτυρες που έκτοτε αυτομόλησαν στη Νότια Κορέα. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολλαπλάσιος.

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν
Ακρωτηριασμοί πτωμάτων και κάψιμο με φλογοβόλο
Ένας μάρτυρας είπε στην ομάδα που βρίσκεται πίσω από την έκθεση, ότι οι εκτελέσεις χρησιμοποιήθηκαν ως προειδοποίηση από το κράτος, με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να έχουν εντολή να παρακολουθούν.

«Ακόμη και όταν υπήρχε διαρροή υγρού από τον εγκέφαλο του καταδικασμένου, οι άνθρωποι αναγκάζονταν να στέκονται στην ουρά και να κοιτάζουν τον εκτελεσθέντα στο πρόσωπο ως προειδοποιητικό μήνυμα».

Ένας άλλος περιέγραψε τον ακρωτηριασμό των σορών εκείνων που είχαν εκτελεστεί.

«Το 2012 ή το 2013 στην Πιονγκγιάνγκ ένα εκτελεσθέν σώμα κάηκε με φλογοβόλο μπροστά σε πλήθος μετά την εκτέλεση», αναφέρει η έκθεση. «Η οικογένεια του κατηγορουμένου αναγκάστηκε να παραστεί στην εκτέλεση και να καθίσει στην πρώτη σειρά για να παρατηρήσει. Ο πατέρας λιποθύμησε αφού είδε τον γιο του να καίγεται μπροστά στα μάτια του».

Βόρεια Κορέα αγάλματα ηγετών
Μια εκτέλεση στο Hyesan το 2012 είδε ένα παιδί να πυροβολείται με τουφέκια Καλάσνικοφ.

«Αίμα και θρυμματισμένη σάρκα πετάχτηκαν παντού. Οι αρχές της Βόρειας Κορέας δίπλωσαν το σώμα του εκτελεσμένου στη μέση πατώντας το και το έβαλαν σε ένα σάκο», είπε στους ερευνητές ο μάρτυρας της εκτέλεσης. «Άκουσα ότι κάπου πέταξαν το σάκο».

Βάσει νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όσοι διανέμουν νοτιοκορεάτικη ψυχαγωγία στη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή εάν συλληφθούν.

Όσοι κρίθηκαν ένοχοι είτε για παρακολούθηση είτε για κοινή χρήση απαγορευμένου περιεχομένου, εκτελέστηκαν δημόσια, δημιουργώντας ένα αίσθημα τρόμου στον λαό της Βόρειας Κορέας.