“Βόλτα” τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα ανοιχτά της Κύπρου – Δηλώσεις Ερντογάν

Δεδομένη θεωρούν Τούρκοι αναλυτές την διεξαγωγή ερευνών στα ανοιχτά της Κύπρου, από το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος της Άγκυρας, «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά».

Το σκάφος έχει μήκος 84 μέτρα,  έχει σημαία Μπαχαμών, κατασκευάστηκε το 2011, το κόστος του φτάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ, τις επόμενες μέρες θα βαφτεί στα εθνικά χρώματα της Τουρκίας κα έχει την δυνατότητα να διεξάγει 2Dκαι 3D σεισμικές έρευνες

Χαρακτηρίζεται ως η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης στην ΑΟΖ.

Το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων χθες.  Αυτή τη στιγμή  κατευθύνεται προς την Μαύρη Θάλασσα και στα  μέσα του Φεβρουαρίου, θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στα παράλια της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο. Στην συνέχεια, θα μπει στη Μεσόγειο και θα αρχίσει έρευνες στα ανοιχτά της Τουρκίας και της Κύπρου.

Στη συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Λιβανέζο ομόλογό του, δήλωσε ότι στη συνάντηση μελετήθηκαν «κάποιες ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την συλλογική ασφάλεια στην Μεσόγειο. Η Νότια Κύπρος (όπως είπε χαρακτηριστικά) έχει κάποια ανορθολογικά όνειρα στην Μεσόγειο. Εμείς αντιδρούμε σε αυτά τα όνειρα και χαράζουμε την πορεία μας. Πιστεύω ότι ο Λίβανος συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας. Η συνθήκη του 1960 δίνει το δικαίωμα στην Αγγλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα να σταθμεύουν δυνάμεις ασφαλείας στην νήσο. Η Νότια Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να έχει εθνική φρουρά ή κάποια άλλη ξένη δύναμη στην νήσο».