”Βυθίστηκε” το Eυρώ… Έπεσε μέχρι τα 98,80 σεντς για ένα δολάριο ΗΠΑ

Σε απότομη πτώση οδηγούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τους οικονομικούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η Γηραιά Ήπειρος, οι οποίοι γίνονται ακόμα πιο ισχυροί μετά την απόφαση της Gazprom να κρατήσει κλειστή τη ροή του Nord Stream 1 επικαλούμενη βλάβη σε τουρμπίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4% κατά την έναρξη των συναλλαγών, με τον κλάδο αυτοκινήτου να σημειώνει πτώση της τάξης του 2,8% οδηγώντας τις απώλειες. Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου διακόπτει την καθοδική πορεία, προσθέτοντας 1,3%, καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν ξανά.

Οι απότομες καθοδικές κινήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου ήρθαν μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα έρχεται να προστεθεί η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,7% στα 98,80 σεντς ΗΠΑ τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή ολοκληρώνοντας μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα στοιχεία για για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 315.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο. Ο αριθμός ήταν λίγο πιο κάτω από την εκτίμηση Dow Jones για 318.000 θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7%, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες του 3,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει σχεδόν 3% στις 12.666 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,88%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί πάνω από 2% στις 6.043 μονάδες και ο δείκτης FTSE του Μιλάνου χάνει 2,38% στις 21.400 μονάδες.

Σήμερα οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές λόγω της αργίας της Labor Day.