Βυθίστηκε πλοιάριο με Σύρους πρόσφυγες που κατευθυνόταν στη Κύπρο

Βυθίστηκε πλοιάριο με Σύρους πρόσφυγες ανοικτά του Λιβάνου. Πνίγηκε ένα 5χρονο αγόρι.

Πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν  39 Σύροι πρόσφυγες βυθίστηκε σήμερα στα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου ενώ κατευθυνόταν προς την Κύπρο.

Οι περισσότεροι επιβάτες του διασώθηκαν από άνδρες του λιβανικού στρατού όμως ένα πεντάχρονο αγόρι πνίγηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι φαίνεται πώς είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο που μια ομάδα προσφύγων επιχειρεί να περάσει μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη από τον Λίβανο, όπου οι Σύροι πρόσφυγες αναλογούν περίπου στο ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Η Κύπρος απέχει περίπου 180 χλμ από τις ακτές του βόρειου Λιβάνου. Οι πηγές είπαν ότι τρεις ακόμη από τους επιβάτες του πλοιαρίου νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η UNHCR, αναφέρει ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένοι σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο, ενώ η κυβέρνηση του Λιβάνου κάνει λόγο για ενάμιση εκατομμύριο.

Καθώς οι συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επανακτήσει περισσότερα εδάφη στη Συρία, ο πρόεδρος του Λιβάνου και άλλοι πολιτικοί έχουν καλέσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε περιοχές όπου έχουν τερματιστεί οι εχθροπραξίες προτού συναφθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ