Βυθίζεται στη δίνη του χρέους το Μπαχρέιν ενώ οι σύμμαχοί του… σιωπούν…

Η απουσία οποιουδήποτε μηνύματος οικονομικής βοήθειας από τους γείτονες του Μπαχρέιν προς αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής, έκανε τον πιστωτικό κίνδυνο του βασιλείου να αυξάνεται περισσότερο από κάθε άλλη αναδυόμενη αγορά, αυτό το μήνα.

Το κόστος της ασφάλισης του χρέους του Μπαχρέιν έναντι αθέτησης υποχρέωσης για πέντε χρόνια σημείωσε άνοδο κατά 170 μονάδες βάσης τη Δευτέρα κι έφτασε τις 609. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να κρατούνται στοιχεία, δηλαδή το 2008. Αυτή είναι η δεύτερη υψηλότερη άνοδος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, μετά τον Λίβανο.

Οι επενδυτές ζητούν διαβεβαίωση από τους συμμάχους του Μπαχρέιν στον Κόλπο, ότι θα προσφέρουν βοήθεια στο νησιωτικό βασίλειο που πλήττεται οικονομικά και του οποίου οι δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται. Το χρέος της έχει επίσης εκτιναχθεί καθώς οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μείωσαν τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών, των μακροοικονομικών μεγεθών έχει αναδειχθεί, αλλά οι αγορές μόλις άρχισαν να το αξιολογούν”, δήλωσε η Carla Slim, οικονομολόγος της Standard Chartered Plc στο Ντουμπάι. “Η αστάθεια αυξάνεται λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά στις προοπτικές του Μπαχρέιν, δεδομένης της έλλειψης ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου διαχείρισης του χρέους και της απουσίας ρητής στήριξης από τους συμμάχους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου”.