Βυθίζεται η Wall Street… – Δεύτερη σερί πτωτική εβδομάδα και στην Ευρώπη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη έκλεισε η Wall Street, με τον S&P 500 να βουτάει 1,9% τεστάροντας τα χαμηλά Φεβρουαρίου.

Ο Dow Jones έχασε 500 μονάδες με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους υγείας και τεχνολογίας, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx υποχώρησε κατά 0,6%.

Πρόκειται για τη δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση στη Wall Street, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν υποχωρήσει κατά 10% σε επίπεδο τριμήνου. Πετρελαίο και χρυσός υποχώρησαν, ενώ βασιλιάς παραμένει το δολάριο στο 1,13 EUR/USD.

Ο μεγάλος χαμένος: Η Johnson & Johnson που κατέρρευσε περισσότερο από 10% καθώς παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως το γνωστό της ταλκ Baby Powder περιέχει καρκινογόνο αμίαντο.

Αιτία για την πτώση: «Σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία που επισκιάζουν τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο εμπόριο, μετά και την αναστολή δασμών από Κίνα στα αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά.

Το παγκόσμιο χρέος εκτινάσσεται, ο Ντράγκι προειδοποιεί για κατώτερη των προσδοκιών ανάπτυξη στην ΕΕ, ενώ ο ασιατικός γίγαντας, η Κίνα, ανακοίνωσε μια σειρά από απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενο «ντόμινο» στις αγορές.

Στα ταμπλό: Dow Jones -2,01% στις 24.102 μονάδες, S&P 500 -1,89% στις 2.600 μονάδες, Νasdaq -2,26% χαμηλότερα στις 6.910 μονάδες.

Η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 3,2%, καθώς ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo της TF International Securities περιέκοψε κατά 20% την εκτίμησή του για τις πωλήσεις του iPhone. Χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές και των περισσότερων τεχνολογικών κολοσσών, με την Amazon να είχε απώλειες 4%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο -3,3% και την Google να σημειώνει πτώση 2%.