Βρυχάται το βουνό… Ποιος ακούει;

Μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση, όπου καθημερινά το Κράτος, δια των αρμοδίων Υπουργών του, διαλαλεί από όλα τα διαθέσιμα ΜΜΕ τα εκατομύρια, που θα δοθούν στις διάφορες ομάδες συνανθρώπων μας, στους κλάδους της οικονομίας, στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις Μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω επιπτώσεων από την πανδημία … φωνάζει και το βουνό της Κύπρου εκλιπαρώντας για βοήθεια. Φωνή βοώντος εν τω βουνώ. Προσπαθεί, η μοναδική συνεταιριστική Εταιρεία γεωργών του Τροόδους να φωνάξει δυνατά για να ακουστεί.

Μάταια όμως δεν ακούει κανείς !

Έτοιμη να κατεβάσει ρολά η ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς αφού οι προσπάθειες για οικονομική ενίσχυση δύο χρόνων, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ακούσαμε το γνωστό θέλουμε να σας βοηθήσουμε αλλά ξέρετε …η Ευρώπη δεν το επιτρέπει. Θέλουμε και επιβάλλεται να σας βοηθήσουμε…. και μας αμολούν ένα τεράστιο αλλά… που ανατρέπει την ΘΕΛΗΣΗ.

Η κατάσταση, στη μόνη εταιρεία του Τοόδους που εμπορεύεται γεωργικά προϊόντα, είναι μη ανατρέψιμη. Ήδη 4 άτομα που είναι το προσωπικό της εταιρείας θεωρούνται άνεργοι και μαζί με αυτούς πρέπει να θεωρούνται και οι γεωργοί του Τοόδους, μικροί και μεγάλοι, επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες.

Η ύστατη, που πολλές φορές χαρακτηρίσαμε παρόμοιες καταστάσεις, είναι ήδη ξεπερασμένη και ΜΟΝΟ με ΑΜΕΣΗ παρέμβαση μπορεί να διασώσει τη καταστροφή. Η περίοδος που θα έπρεπε να ξεκινήσει η παραλαβή φρούτων και λαχανικών που παράγονται στη περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει και χωρίς την Κρατική ενίσχυση η ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς δεν θα μπορέσει να παραλάβει.

Για μια ακόμη φορά η αδιαφορία για το μέλλον του Τροόδους βρήκε τους γεωργούς αλλά και τους κατοίκους των ορεινών χωρίς ουσιώδη οργάνωση και προσκολλημένους σε κομματικές «αναστολές» οι οποίες βολεύουν την εξουσία, αφού είναι απόλυτα σίγουροι για την «σταθερότητα» τους.

Πρέπει να αντιληφθούν τόσο οι τεχνοκράτες των Υπουργείων όσο και το πολιτικό σύστημα του τόπου ότι με την αδιαφορία τους ωθούν τους κατοίκους των ορεινών να εγκαταλείψουν το βουνό. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η εγκατάλειψη του Τροόδους θα επιφέρει την καταστροφή, αφού θα αφαιρεθούν οι οικολογικοί φύλακες των δασών με αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε ισορροπία του οικοσυστήματος να ανατραπεί σε βάρος του κλίματος και της ποιότητας ζωής.

Εμείς λέμε τούτο προς τους κατοίκους του Τροόδους:

Άλλο η βιολογική επιβίωση των ορεινών και άλλο οι κοσμοθεωρίες και οι πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε ενός από εμάς, αυτό πρέπει να το διαχωρίσουμε και να αποβάλουμε τις ενστάσεις μας όταν κινδυνεύει η ίδια η επιβίωση των κατοίκων των ορεινών. Αυτό είναι εμφανέστατο σε όλα τα θέματα που αφορούν το Τρόοδος, αφού παρατηρείται διστακτικότητα και αδιαφορία από τους ίδιους τους βουνίσιους, στη διεκδίκηση αυτών που αναλογούν για το Τρόοδος.

Λάμπρος Αχιλλέως
Γενικός Γραμματέας
Αγροτικής Οργάνωσης ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ