Βρυξέλλες: Θετικά πλην πενιχρά τα αποτελέσματα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα αναμένει βεβαίως την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να καταθέσει ολοκληρωμένη θέση για τη μεγάλης σημασία συνάντηση με το κολλέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε προκαταρκτικά την απογοήτευση μας για την ποντιοπιλατική στάση των Ευρωπαίων ηγετών. Η δημόσια υποστήριξη Μπαρόζο στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεν είναι αρκετή.

Ο Μπαρόζο απέφυγε να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο υπάρχει σήμερα διαφωνία με τους Τούρκους. Είναι επί του περιεχομένου που εντοπίζεται η Τουρκική αδιαλλαξία και όχι επί της ανάγκης έκδοσης ανακοινωθέντος. Οι δηλώσεις πολλών Τούρκων επισήμων (ακόμα και η συνέντευξη Ταλάτ στο Sigmalive), αποδεικνύουν το γεγονός. Άρα επί της ουσίας, «ουδέν νεώτερον από τις Βρυξέλλες». Ούτε λόγος να γίνεται λοιπόν για πιέσεις προς τους Τούρκους να εγκαταλείψουν την άτεγκτη στάση τους…

Όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, του Ευρωπαίου διαπραγματευτή του ΟΗΕ (που θάφτηκε εντελώς) και της Ευρωπαϊκής συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, εισπράξαμε και πάλιν… συμπάθεια αλλά καθόλου στήριξη, πόσο μάλλον έμπρακτη υποστήριξη.

Τέλος η οικονομική στήριξη των 200 εκατομμυρίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση από καιρό (και όχι χθες) για την Κύπρο λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του μνημονίου είναι μεν καλοδεχούμενη αλλά είναι επίσης και πολύ λίγη. Δεν μπορεί να δώσει το απαιτούμενο σπρώξιμο στην οικονομία και την περιλάλητη «επανεκκίνηση» της.

Ας μην πανηγυρίζουν κάποιοι και να χαίρονται. Τα θετικά να λέγονται αλλά να καταγράφεται και η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρει ενεργή θέση και να στηρίξει ουσιαστικά μια χώρα μέλος της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει κι αυτό είναι υπόθεση που μας αφορά.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ