Βρυξέλλες:”Νόμπελ Λιτότητας” απενεμήθη στον ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης

Τεράστια ήταν η απήχηση της Ημέρας Ευρωπαϊκής Διαμαρτυρίας καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε 26 Ευρωπαϊκές πόλεις κατά της σκληρής λιτότητας. Στις Βρυξέλλες, τα εργατικά συνδικάτα σε μια συμβολική κίνηση  έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας, εναντίον της οποίας κάποιοι
εκτόξευσαν αυγά και κροτίδες.

Αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ, ένα συμβολικό ψήφισμα, το οποίο ονόμασαν “βραβείο Νόμπελ Λιτότητας”.

“Πρέπει  να αλλάξουμε πολιτική, η λιτότητα δεν δουλεύει. Χρειάζεται μια πολιτική για τη  βιώσιμη ανάπτυξη και για την απασχόληση.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τις χώρες του  νότου που πλήττονται τόσο πολύ” δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Αν και  στο Βέλγιο δεν είχε προκηρυχθεί γενική απεργία, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε  διάφορες κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και ενημερωτικές συγκεντρώσεις.

Διαδηλώσεις  έγιναν σε πολλές πόλεις, όπως στη Λιέγη, το Σαρλερουά και τη Λα Λουβιέρ ενώ  εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους ακυρώθηκαν δρομολόγια προς το Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Γερμανία.