Βρετανοί φίλαθλοι απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της μάχης του Στάλινγκραντ

Βρετανοί φίλαθλοι και ένας υψηλόβαθμος βρετανός διπλωμάτης απέτισαν φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν στη μάχη του Στάλινγκραντ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τελετή αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό μνημείο των πεσόντων στην πόλη Βόλγκογκραντ, πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Βρετανίας –Τυνησίας, θεωρείται ως μια χειρονομία του Λονδίνου που αποσκοπεί να διασώσει τις ήδη κακές σχέσεις που έχει με την Μόσχα.

Ο πρώτος αγώνας της Βρετανίας στο Mundial 2018, εγινε στην πόλη Βόλγκογκραντ, η οποία έως το 1961 ονομάζονταν Στάλινγκραντ και υπήρξε η πόλη στην οποία διεξήχθη η πιο αιματηρή μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην οποία ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός έχασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρατιώτες, κατατροπώνοντας τις χιτλερικές δυνάμεις.

Η Βρετανία ξεκίνησε το δρόμο της της για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου βρίσκονταν στο κατώτερο τους σημείο μετά το τέλος της εποχής του «Ψυχρού πολέμου», ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και εξαιτίας της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρώην πρεσβευτής στην Ρωσία Λιντσέι Σκόλ κατέθεσε το ένα από τα τρία στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων στην μάχη του Στάλινγκραντ που βρίσκεται σ’ έναν λόφο και στο οποίο δεσπόζει ένα γιγαντιαίο άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας.

«Δεδομένων των τεράστιων απωλειών που υπέστη το Βόλγκογκραντ και του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτισε στην νίκη (του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), νομίζω ότι είναι τιμή που το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 έχει το Βόλγκογκραντ ως μια από τις οικοδεσπότριες πόλεις» δήλωσε ο Σκολ προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τον διαρκή χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βόλγκογκραντ που υπερτερεί σε σχέση με τα όποια πολιτικά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας».