Βρετανοί επιστήμονες: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα

Ακόμη και στην πιο ήπια μορφή του, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, όπως προειδοποιούν Βρετανοί νευρολόγοι.

Χθες, επιστήμονες του University College of London δημοσίευσαν μελέτη με στοιχεία από περισσότερους από 40 ασθενείς του νέου κορωνοϊού, που παρουσίασαν επιπλοκές: από φλεγμονή στον εγκέφαλο και ντελίριο, μέχρι νευρολογικές βλάβες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νευρολογικά προβλήματα ήταν το πρώτο και βασικό σύμπτωμα που παρουσίασαν οι ασθενείς.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Brain», αποκάλυψαν αύξηση μιας νόσου «Οξεία Διάσπαρτη Εγκεφαλομυελίτιδα (Adem) την περίοδο που το πρώτο κύμα λοιμώξεων έπληττε τη χώρα του Μπόρις Τζόνσον.

Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του University College of London, οι περιπτώσεις Adem αυξήθηκαν από μία ανά μήνα κατά την περίοδο πριν από την πανδημία σε δύο με τρεις την εβδομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Μια 59χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτής της επιπλοκής. Δώδεκα ασθενείς εμφάνισαν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, 10 παρουσίασαν νόσους του εγκεφάλου με συμπτώματα ντελίριο ή ψύχωσης, οκτώ υπέστησαν εγκεφαλικό ενώ άλλοι οκτώ εμφάνισαν προβλήματα των περιφερειακών νεύρων, γνωστές και ως σύνδρομο «Guillain-Barré» με το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα προκαλώντας παράλυση. Το σύνδρομο είναι θανατηφόρο για το 5% των ασθενών.

«Παρατηρούμε πράγματα στον τρόπο με τον οποίο ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο που δεν τα έχουμε δει σε άλλους ιούς στο παρελθόν», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Ζάντι, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Αυτό που διαπιστώσαμε στους ασθενείς με Adem ήταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα…Από βιολογικής πλευράς , η Adem έχει ορισμένες ομοιότητες με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως είναι πιο σοβαρή και συνήθως σημειώνει μία έξαρση. Ορισμένοι ασθενείς αποκτούν μακροχρόνιες αναπηρίες, ενώ άλλοι αναρρώνουν αποτελεσματικά».

Οι περιπτώσεις αυξάνουν τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού, με ορισμένους ασθενείς να βιώνουν δύσπνοια και εξάντληση ακόμη και πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή τους. Άλλοι αναφέρουν μουδιάσματα, αίσθηση αδυναμίας και προβλήματα μνήμης.

Μία ασθενής 55 ετών χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα μια μέρα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έβαζε κι έβγαζε το παλτό της ξανά και ξανά, ενώ άρχισε να έχει παραισθήσεις. Εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο και σταδιακά έδειξε σημάδια βελτίωσης μετά από χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων.

«Θέλουμε οι γιατροί σε όλο τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση για τέτοιου είδους επιπλοκές του κορωνοϊού», τονίζει ο Ζάντι. Παροτρύνει τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας να συζητούν με τους νευρολόγους τις περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν νοητικά συμπτώματα, προβλήματα μνήμης, εξάντληση, μουδιάσματα ή αίσθημα αδυναμίας.

Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο ιός θα αφήσει σε μια μειοψηφία του πληθυσμού ήπιες εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες δεν θα γίνουν ορατές πριν περάσουν χρόνια. Το ίδιο φαίνεται ότι είχε συμβεί και με τη γρίπη του 1918, που προκάλεσε εγκεφαλικές νόσους σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.