Βρετανικές βάσεις: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει

Οι Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις, βρίσκονται ένα βήμα  πριν τη λήψη τελικής απόφασης για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στις Βάσεις Επισκοπής/Ακρωτηρίου, που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λεμεσό, ο Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Συντεχνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ για θέματα Βρετανικών Βάσεων, Χρήστος Τζιαπούρας, δήλωσε πως οι εργαζόμενοι καλούνται μέσα από ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου, να δώσουν τη συγκατάθεση τους ώστε από κοινού με τις συντεχνίες τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

“Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στην Κύπρο, οι Βρετανοί επιδιώκουν προς όφελος τους, κατάργηση ωφελημάτων που έχουν επισυνάψει με τους εργαζόμενους διαχρονικά και αντιλαμβάνεστε ότι η μόνη επιλογή που έχουμε σαν εργαζόμενοι, πέραν της νομικής οδού, είναι και τα μέτρα”, είπε ο κ.Τζιαπούρας.

Υποστήριξε ακόμη πως “εσκεμμένα οι Βρετανοί προχωρούν κάθε 2-3 εβδομάδες και εξαγγέλλουν κάποια μέτρα με χρονοδιαγράμματα, για να εμπλέξουν τη συνδικαλιστική πλευρά σε συζήτηση κατάργησης υπογεγραμμένων συμφωνιών”.

Διαμηνύοντας πως οι συντεχνίες “δεν θα ακολουθήσουν αυτό το παιχνίδι”, ο κ. Τζιαπούρας ξεκαθάρισε ότι “δεν θα εμπλακούμε σε καμία διαβούλευση κατάργησης ωφελημάτων που οι Βρετανοί έχουν δεσμευτεί ότι θα ακολουθούν”.

Ο Επικεφαλής της Συντονιστικής των Συντεχνιών άφησε αιχμές κατά της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, για τη στάση που τηρεί γύρω από το όλο ζήτημα.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, συνόδευαν τους εκπροσώπους των Βάσεων, μέλη της ΟΕΒ και κατά πόσο υπάρχει μια κοινή προσπάθεια “εκμετάλλευσης του γενικού πλαισίου για κατάργηση των συμφωνιών”.

Αύριο, συνέχισε, θα πραγματοποιηθεί και Γενική Συνέλευση στη Λάρνακα για τους εργαζόμενους στις ΒΒ Δεκέλειας, ενώ τα απεργιακά μέτρα που θα αποφασιστούν στο τέλος του μήνα θα είναι κλιμακωτά.

“Σκεφτόμαστε να επισκεφθούμε την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούμε και θα δούμε τους αρχηγούς των κομμάτων και να ενημερώσουμε την Κυπριακή Κυβέρνηση για το τι προτίθενται οι Βρετανοί να κάνουν”, συμπλήρωσε ο Χρήστος Τζιαπούρας.