Βρετανικά ΜΜΕ για κυκλώματα Trafficking και Ρομά

Διευρύνουν τις αναφορές τους στην υπόθεση της μικρής Μαρίας τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης στρέφοντας την προσοχή τους στα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων και βρεφών που όπως σημειώνουν λειτουργούν στην Ευρώπη και ιδίως στα Βαλκάνια.

Οι Times παραθέτουν στοιχεία του 2010 από έκθεση της Κομισιόν που ανέφερε ότι το 78% των πάνω από 3.300 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν αναγνωριστεί ως θύματα trafficking προερχόταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Μιλώντας εξάλλου στο BBC ο Λάμπρος Κανελλόπουλος από τη UNICEF Ελλάδας αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 3.000 παιδιά που περνούν από την Ελλάδα την οποία χρησιμοποιούν ως «διαμετακομιστικό» σταθμό τα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων. Τα κυκλώματα αυτά φέρονται να έχουν ως έδρα κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ή και άλλες χώρες της Βαλκανικής. Ο κ. Κανελλόπουλος προσθέτει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «κόμβος trafficking» λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και εξαιτίας των «αναποτελεσματικών διαδικασιών αποτροπή και δίωξης» του φαινομένου.

Αξιωματούχος των ελληνικών αρχών ασφαλείας που μιλά στους Times υπό καθεστώς ανωνυμίας αναφέρει πως γίνεται πια προφανές ότι οι Ρομά με τους οποίους μεγάλωνε η Μαρία είναι «μαριονέτες σε ένα μεγαλύτερο θέατρο εμπορίας ανηλίκων στα Βαλκάνια».
Ο δεύτερος βασικός προβληματισμός των βρετανικών ΜΜΕ έχει να κάνει με τη δράση και την αντιμετώπιση της κοινότητας των αθίγγανων. Ο Guardian γράφει πως η υπόθεση της Μαρίας υπογραμμίζει την απουσία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Ρομά και των υπολοίπων Ελλήνων.

Γίνεται αναφορά σε μια κοινότητα που αριθμεί έως 300.000 μέλη, η οποία ζει περιθωριοποιημένη με σχετικά συχνά φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, δηλαδή μικροαδικήματα τα οποία «ανατροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού». Πολλές εφημερίδες παραθέτουν εξάλλου τα στοιχεία του Minority Rights Group με έδρα το Λονδίνο που δείχνουν ότι το 80% των Ρομά της Ελλάδας είναι αναλφάβητοι. «Ήδη (οι Ρομά) αντιμετωπίζονται στερεοτυπικά από κάποιους στην Ελλάδα και αλλού ως κοινωνικά απόκληροι, κλέφτες και επαίτες – και τώρα φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ως έμποροι παιδιών επίσης», αναφέρει η εφημερίδα Scotsman.

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Independent προειδοποιεί για τον κίνδυνο η οργή που έχει προκληθεί με την υπόθεση της Μαρίας «να κάνει μετάσταση» σε αδιάκριτη οργή κατά της κοινότητας των αθίγγανων. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Μέμφις Μπάρκερ, ο στιγματισμός των Ρομά θα καταστήσει πιο δύσκολη την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Αναφερόμενος σε περιστατικά δαιμονοποίησης των αθίγγανων σε Γαλλία και Βρετανία, σχολιάζει ότι «σε μια άστατη Ευρώπη δύσκολα θα μπορούσε να κατασκευάσει κανείς έναν πιο τέλειο ή επίκαιρο εχθρό». Αντιπαραθέτει δε τη γαλλική και βρετανική στάση απέναντι στους Ρομά με τη γερμανική, η οποία συνίσταται στη στήριξη των επενδύσεων στην παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες για να περιοριστεί η εγκληματικότητα και η διακίνηση των παιδιών Ρομά σε εγκληματικές οργανώσεις.