Βρετανία: Starbucks, Google και Amazon ελέγχονται για φοροδιαφυγή

Οι πολυεθνικές εταιρίες Starbucks, Google και Amazon κατηγορούνται απο τη Μ.Βρετανία ότι έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους σε σχέση με τα κέρδη που αποκόμισαν, με αποτέλεσμα στελέχη των τριών εταιριών να καλούνται να απολογηθούν  σε αρμόδια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς τον προηγούμενο μήνα, η εταιρία Stabucks κατέβαλε μόλις 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Η.Βασίλειο κατα τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ οι συνολικές πωλήσεις της έφταναν τα 3,1 δις λιρών. Η Google με τη σειρά της κατέβαλε φόρους ύψους 4,2 εκ.λιρών το 2011 , με κέρδη που ανέρχονταν στα 4 δις δολλάρια πέρυσι, ενώ η εταιρία Amazon πλήρωσε φόρους εισοδήματος μόλις 1 εκατ. δολλάρια , με πωλήσεις που άγγιζαν στο Η.Βασίλειο το ποσό των 6 με 7 δις δολλαρίων!

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών του βρετανικού κοινοβουλίου έχει καλέσει τον οικονομικό διευθυντή της Starbucks, τον διευθύνοντα σύμβουλό της Google και τον διευθυντή δημόσιας πολιτικής της Amazon για να καταθέσουν, ενώ την ίδια ώρα η πολυεθνική εταιρία Starbucks εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως σέβεται τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν την κάθε χώρα, ούσα πρόθυμη να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν. Αντίθετα οι άλλες δυο εταιρίες δεν προέβησαν ακόμα σε καμία ανακοίνωση.

Το γεγονός σχολίασε η Μάργκαρετ Χότζ, μέλος του εργατικού κόμματος στο κοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής δημοσίων λογαριασμών η οποία τόνισε πως  “Προκαλεί απίστευτο θυμό στους πολίτες όλο αυτό, ειδικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση” και πρόσθεσε ότι “είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να πιστέψει ότι η φορολογία του είναι δίκαιη.”.