Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον σε αδιέξοδο… βουλευτές και πολίτες του έχουν γυρίσει την πλάτη

Σε σύγχυση είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Οι περισσότεροι του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Την ώρα που τα κορωνοπάρτι που διοργάνωσε στην πρωθυπουργική κατοικία το 2020 και το 2021 εν μέσω lockdown αμαυρώνουν την εικόνα του, πολλά στελέχη του κόμματός του, οι περισσότεροι συμπολίτες του, όπως και η βρετανική αντιπολίτευση, του δείχνουν… την έξοδο.

Κι ενώ στη Βρετανία ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο, ο Μπόρις Τζόνσον εθεάθη να φορά ανάποδα τη μαύρη μάσκα του, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», σχολιάζοντας τα πολλαπλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Το ένα μάλιστα είναι οικογενειακής φύσεως.

Το νέο μέλος της οικογένειάς του, η μόλις έξι εβδομάδων Ρόμι, νοσεί άσχημα από Covid με την Ντάουνινγκ Στριτ να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί εικονικά τις περισσότερες συσκέψεις του και μάλιστα σε μία περίοδο αναμπουμπούλας για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Βρετανών του γυρίζει την πλάτη.

Έξι στους 10 Βρετανούς δεν έχουν καλή γνώμη για τον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις αποκαλύψεις για κορωνοπάρτι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Mori.

«Ο Τζόνσον συμπεριφέρεται «περισσότερο σαν αφεντικό της μαφίας παρά ως πρωθυπουργός», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι τα κορωνοπάρτι, αλλά η «απουσία ενός κυβερνητικού σχεδίου για το μέλλον της Βρετανίας».

Στο κόμμα των Συντηρητικών επικρατεί αναβρασμός, καθώς αυτοί που θεωρούν ότι είναι «καμένο χαρτί» μετά την παραδοχή του ότι διοργάνωσε πάρτι ενώ η χώρα του είναι σε lockdown, το 2020 και το 2021, ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Οι υποστηρικτές του, όμως, έχουν αναλάβει να τους βάλουν «χαλινάρια».

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, o Συντηρητικός βουλευτής Γουίλιαμ Ραγκ, πρόεδρος της επιτροπής δημόσιας διοίκησης και συνταγματικών υποθέσεων της βουλής των Κοινοτήτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα «εκβιασμού» άλλων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος με στόχο να εγκαταλείψουν το αίτημα για την εκκίνηση διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

«Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις και εκφοβισμό από μέλη της κυβέρνησης λόγω της εκπεφρασμένης ή πιθανολογούμενης επιθυμίας τους για την διενέργεια ψηφοφορίας έκφρασης εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό», υποστήριξε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής.

«Επιπλέον, οι πληροφορίες που γνωρίζω φαίνεται ότι παραπέμπουν σε εκβιασμό. Για τον λόγο αυτόν, η συμβουλή μου προς τους συναδέλφους θα ήταν να αναφέρουν αυτά τα θέματα στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων και τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομία», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Γουίλιαμ Ραγκ είναι ένας από τους Συντηρητικούς βουλευτές που ζήτησαν δημοσίως την παραίτηση Τζόνσον.

Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχασε χθες ένα βουλευτή, ο οποίος μεταπήδησε στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, ενώ δέχθηκε δριμεία επίθεση στη Βουλή από τον επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δεν πέρασε απαρατήρητο από τον βρετανικό Τύπο.

Ο βουλευτής Κρίστιαν Γουέικφορντ, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2019, δεν είχε μασήσει τα λόγια του όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τον διαπλεκόμενο υφυπουργό Οουεν Πάτερσον, το πρώτο από τη σειρά σκανδάλων που έχουν κλονίσει τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Γουέικφορντ, την περασμένη εβδομάδα, υπέβαλε επιστολή δυσπιστίας προς τον Τζόνσον, ενώ χθες αποφάσισε να μην παρακολουθήσει την έκβαση αυτής της υπόθεσης από τα έδρανα του Συντηρητικού Κόμματος.

Μεταξύ των παλαιών βουλευτών του κόμματος, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, που έχει υπάρξει και διεκδικητής της ηγεσίας, στράφηκε προς τον Τζόνσον κατά την αγόρευσή του στη Βουλή και του είπε: «Για όνομα του Θεού, φύγετε».