Βρετανία: Το υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε κατά λάθος τα ονόματα 250 Αφγανών διερμηνέων

Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 250 Αφγανών διερμηνέων, που είχαν εργαστεί για τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και επεδίωκαν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε κατά λάθος το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το BBC, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Αφγανών διερμηνέων αντιγράφηκαν από λάθος σε ένα email του υπουργείου Άμυνας, επιτρέποντας σε όλους τους παραλήπτες του ηλεκτρονικού μηνύματος να δουν τα ονόματά τους και -σε κάποιες περιπτώσεις- και τις φωτογραφίες που τα συνόδευαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι «ξεκίνησε έρευνα» για το περιστατικό. «Ζητάμε συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν την παραβίαση και εργαζόμαστε σκληρά για να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Επικρίσεις από πολιτικές προσωπικότητες
Αρκετές πολιτικές προσωπικότητες επέκριναν την βρετανική κυβέρνηση μετά το περιστατικό αυτό, υπογραμμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν οι Αφγανοί διερμηνείς που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

«Είπαμε σε αυτούς τους Αφγανούς διερμηνείς ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλειά τους, αλλά αυτή η διαρροή δεδομένων έθεσε άσκοπα σε κίνδυνο ζωές», υπογράμμισε στο Twitter ο βουλευτής Τζον Χίλεϊ, που είναι επιφορτισμένος με θέματα Άμυνας στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος και ζήτησε από την βρετανική κυβέρνηση «να εντείνει επειγόντως τις προσπάθειές της για να οδηγήσει αυτούς τους Αφγανούς με κάθε ασφάλεια στη Βρετανία».

Στο στρατόπεδο των κυβερνώντων Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο βουλευτής Τζόνι Μέρσερ κατήγγειλε επίσης μια «εγκληματική αμέλεια», σημειώνοντας ότι αυτό που συνέβη θα αναγκάσει μάλλον τους Αφγανούς διερμηνείς να «αλλάξουν ξανά κατοικία» βιαστικά για να αποφύγουν αντίποινα.

Check Also

Έρευνα-κορωνοϊός: Οι μάσκες FFP2-KN95 ρίχνουν κάτω από 1% την πιθανότητα μόλυνσης

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να …

Ιαπωνία: Aλλαγές στο αμυντικό δόγμα – Εξετάζεται να μπορεί να πλήττει εχθρικές βάσεις

Η Ιαπωνία θα ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί …