Βρετανία: Σχέδια για πώληση της Eurostar

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 40% του μεριδίου της στην σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας, Eurostar, που συνδέει τη Βρετανία με την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο ίδιος κάλεσε τους πλειοδότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την 31η Οκτωβρίου κι εάν οι προσφορές είναι αρκετά υψηλές, οι συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η πώληση του μεριδίου, από την οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περίπου 300 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την πώληση εταιρικών και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Βρετανίας, ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών το διάστημα μεταξύ 2014-2020.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να παίρνω αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της βρετανικής οικονομίας, ώστε να αντεπεξέλθουμε στο χρέος μας», δήλωσε ο Όζμπορν. «Τα έσοδα από την πώληση θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε.
Άλλοι μέτοχοι της Eurostar είναι η γαλλική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, που κατέχει το 55% του μεριδίου και η βελγική κυβέρνηση που έχει το υπόλοιπο 5%.

Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι μέτοχοι δεν σκοπεύουν να υποβάλλουν προσφορά, δήλωσε πηγή εξοικειωμένη με το θέμα.