Βρετανία: Συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για τις συμφωνίες Κύπρου -Ρωσίας

Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ σε συζήτηση για τη σχέση Κύπρου-Ρωσίας στη Βουλή των Λόρδων επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Μόσχα κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελούν συνέχιση υφισταμένων διευθετήσεων.

Τη συζήτηση προκάλεσε ερώτηση του λόρδου Σάρκι, στην οποία η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απάντησε:

«Είχαμε και έχουμε τακτικές συζητήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία επί θεμάτων ασφαλείας και άμυνας και είχαμε ενημέρωση επί των συμφωνιών που υπεγράφησαν στη Μόσχα. Η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι αυτές οι συμφωνίες συνιστούν συνέχιση υφισταμένων διευθετήσεων».

Απορρίπτοντας τις ανησυχίες που διατύπωσε ο λόρδος Σάρκι, η Υφυπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τις οποίες «απέρριψε ρητώς» τη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού για στρατιωτικούς λόγους, αλλά και δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη με τις οποίες σημείωνε πως δεν τίθεται ζήτημα ρωσικών στρατιωτικών βάσεων επί κυπριακού εδάφους.

Η βαρόνη Άνελεϊ πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς στους εταίρους την ανάγκη για ενότητα στην ΕΕ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, ενότητα που θα δοθεί η ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί σύντομα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις συμφώνησε εξάλλου με την παρατήρηση του λόρδου Χάνεϊ ότι «ίσως θα ήταν χρήσιμο να ειπωθεί στην κυβέρνηση της Κύπρου ότι η πολιτική του Προέδρου Πούτιν στη ΝΑ Ουκρανία μοιάζει αισθητά με τη δημιουργία της ‘ΤΔΒΚ’, την οποία δεν υποστηρίζει η ρωσική κυβέρνηση».

Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών κλήθηκε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση του λόρδου Μαγκίνις περί «αυθαίρετης» απόφασης του Πρωθυπουργού Κάμερον να συμφωνήσει κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2014 στη ρύθμιση για την ανάπτυξη περιοχών εντός ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

«Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και η ρύθμιση για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς, ειδικά την άμυνα, την ασφάλεια, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Η μη στρατιωτική ανάπτυξη είναι ένα περαιτέρω μέτρο της εξομάλυνσης των διοικητικών πολεοδομικών νόμων και δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν σοβαρά τη συνεργασία επί κοινών συμφερόντων», ήταν η απάντηση της βαρόνης Άνελεϊ.