Βρετανία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός στο 11,1%… βαριά σκιά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις

Σε υψηλό 41 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς διαμορφώθηκε στο 11,1%, γεγονός που εντείνει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν μεγαλύτερη από το ποσοστό του 10,9% που ανέμενε η κεντρική τράπεζα ή τη μέση εκτίμηση της τάξης του 10,7% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησαν την αύξηση. Ο πληθωρισμός είναι τώρα πάνω από πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η BOE, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό το σενάριο της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού οκτώ φορές το περασμένο έτος προκειμένου να αποτρέψει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος από τη δημιουργία ενός «σπιράλ μισθών-τιμών». Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η BOE θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα στο 3,5%. «Ο σημερινός πληθωρισμός 11,1% συνεχίζει να ρίχνει βαριά σκιά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Άντριου ‘Αλντριντζ, συνεργάτης της Deepbridge Capital. «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν φτάνουμε στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού για φέτος, αλλά παρόλα αυτά πρόκειται μια δύσκολη περίοδο για τις αγορές».

Η λίρα ενισχύθηκε έως και 0,3% στα 1,1901 δολάρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο πληθωρισμός θα βρισκόταν 13,8% αν η κυβέρνηση δεν είχε εισαγάγει εγγύηση για την τιμή της ενέργειας που περιόριζε την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, ανέφερε η ONS. Το ποσοστό πληθωρισμού για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ήταν 11,9% έναντι 10,5% για τα πιο πλούσια. Το κόστος των δραστηριοτήτων αναψυχής αυξήθηκε τον Οκτώβριο.

Υπήρξε μια καθοδική επίδραση στις τιμές από το κόστος μεταφορών, αντανακλώντας μια στροφή προς την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.