Βρετανία: Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του πρίγκηπα Φίλιππου

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε την Παρασκευή 9 Απριλίου, σε ηλικία 99 ετών. Ο πρίγκηπας Φίλιππος είχε δηλώσει ότι ήθελε μία λιτή τελετή χωρίς πολλές φασαρίες και η κηδεία του έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα, φέρει την κωδική ονομασία “Forth Bridge”. Ωστόσο, θα υπάρξουν αρκετές τροποποιήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των υγειονομικών κανόνων.

Πώς θα γίνει η κηδεία

Η Βρετανία θα πει το ύστατο “αντίο” στον πρίγκιπα Φίλιππο το Σάββατο 17 Απριλίου, στις 15.00. Η κηδεία θα γίνει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Ουίνδσορ και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή την ώρα που ξεκινά η κηδεία, στις τρεις το μεσημέρι. Όλοι οι καλεσμένοι θα φορούν μάσκες και θα κρατούν κοινωνικές αποστάσεις λόγω κορονοϊού.

Το φέρετρο του Δούκα θα μεταφερθεί από το κάστρο στο παρεκκλήσι σε ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, το οποίο ο ίδιος ο Φίλιππος βοήθησε στον σχεδιασμό του, και πεζή θα ακολουθήσουν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως είπε αρμόδια πηγή των Ανακτόρων.

Η βασίλισσα ενέκρινε τις συστάσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για εθνικό πένθος που ξεκίνησε στις 9 Απριλίου και σ’ αυτήν την περίοδο περιλαμβάνεται και η μέρα της κηδείας.

Όλα τα δημόσια στοιχεία της κηδείας ακυρώθηκαν, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά αλλά θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ, σύμφωνα με τα Ανάκτορα, και σίγουρα χωρίς στρατιωτικά αγήματα και χωρίς την πρόσβαση του κοινού.

Άλλωστε, για να μην προκληθεί συγχρωτισμός και συνωστισμός δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα. Ολόκληρη την Παρασκευή εκατοντάδες Βρετανοί συνέρρεαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αλλά και στο Κάστρο του Ουίνδσορ για να αφήσουν ένα λουλούδι κλαίγοντας και πενθώντας με την κυβέρνηση να ζητεί να αποχωρήσουν ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Η βασίλισσα αποφάσισε η οικογένεια να εισέλθει σε δύο εβδομάδες πένθους και οι υποχρεώσεις θα συνεχιστούν ανάλογα με τις περιστάσεις, όπως είπε ανώτατος αξιωματούχος των Ανακτόρων.

Την ημέρα της κηδείας, το φέρετρο του Δούκα με τη συνοδεία του Πρύτανη του Ούινδσορ και του Λόρδου Τσάμπερλεϊν, θα μεταφερθεί στην κεντρική είσοδο του Κάστρου του Ουίνδσορ από γρεναδιέρους φρουρούς, επίλεκτο Σώμα του Βρετανικού Στρατού. Εκτός του Κάστρου θα βρίσκονται και αντιπρόωποι των στρατιωτικών Σωμάτων με τους οποίους ο Φίλιππος είχε ιδιαίτερους δεσμούς. Η μπάντα των γρεναδιέρων φρουρών, του Σώματος που ο Φίλιππος ήταν Συνταγματάρχης για 42 χρόνια θα ηγηθεί της πομπής ως το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αυστηρή λίστα των 30 καλεσμένων

Μόνο 30 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην εξόδια ακολουθία, περιλαμβανομένων των παιδιών, εγγονών και στενών συγγενών. Ο πρίγκιπας Χάρι θα ταξιδέψει από την Καλιφόρνια για να συμπαρασταθεί στην οικογένειά του στο βαρύ αυτό πένθος, ενώ η σύζυγός του Δούκισσα του Σάσεξ θα παραμείνει στις ΗΠΑ λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης, αφού ο γιατρός της της συνέστησε να αποφύγει τα ταξίδια, τόνισε εκπρόσωπος των Ανακτόρων.

Αρχικά αναμενόταν να παρευρεθούν 800 καλεσμένοι στην κηδεία για να πουν εκ του σύνεγγυς το “τελευταίο αντίο” στον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, και ίσως η πανδημία του κορονοϊού να στάθηκε σύμμαχος στις επιθυμίες του Φίλιππου που ήθελε λιτή τελετή.