Βρετανία: Πρώην ηγέτης των Εργατικών φέρεται να ήταν πληροφοριοδότης της KGB

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 πίστευε πως ο Βρετανός πολιτικός και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Μάικλ Φουτ εργαζόταν για την KGB, αναφέρουν σήμερα οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ένα νέο βιβλίο του Βρετανού ιστορικού και αρθρογράφου Μπεν Μακιντάιρ με τίτλο «Ο Κατάσκοπος και ο Προδότης» περιλαμβάνει τη βιογραφία του πρώην συνταγματάρχη της KGB Όλεγκ Γκορντιέφσκι, ο οποίος εργαζόταν μυστικά για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι ένας συνάδελφος του Γκορντιέφσκι από τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών τού είχε μιλήσει για τη στρατολόγηση του Φουτ από την KGB. Ο Γκορντιέφσκι, με τη σειρά του, έδωσε την πληροφορία στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Στο βιβλίο υποστηρίζεται πως ο Φουτ ήταν τη δεκαετία του 1960 σοβιετικός «πράκτορας επιρροής», με αποστολή να προωθεί σοβιετικές ιδέες και να τις αναπαράγει σε άρθρα και ομιλίες. Η KGB πλήρωσε τον πολιτικό με το ισόποσο περίπου 37.000 σημερινών στερλινών (41.570 ευρώ).

Επισημαίνεται πως, μολονότι ο Φουτ χαρακτηριζόταν αρχικά στους φακέλους της KGB «πράκτορας», ο χαρακτηρισμός αυτός αντικαταστάθηκε αργότερα από το χαρακτηρισμό «εμπιστευτική επαφή». Ανώτερος πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Φουτ δεν ήταν σοβιετικός «κατάσκοπος» ούτε «ενσυνείδητος πράκτορας», αλλά διεξήγε μια εκστρατεία αποπληροφόρησης.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την πληροφορία του Γκορντιέφσκι για τον Φουτ στον Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, συνεργάτη της βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη δεκαετία του 1980, όμως οι δύο πλευρές αποφάσισαν να το κρατήσουν μυστικό από την επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως η συνεργασία του Φουτ με τις σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών διακόπηκε μετά τα γεγονότα του 1968, που είναι γνωστά ως «Άνοιξη της Πράγας».