Βρετανία: Παλιό βίντεο ίσως αποκαλύπτει την ταυτότητα του… Banksy! (Video)

Μια παλιά συνέντευξη ενός street artist, που βρέθηκε στο αρχείο του τηλεοπτική δικτύου ITV ίσως κρατά το κλειδί της ταυτότητας του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη γκράφιτι Banksy, που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Στο βίντεο, που γυρίστηκε τον Ιούλιο του 2003, με αφορμή την πρώτη έκθεση του πασίγνωστου-στο μεταξύ- ανά την υφήλιο street artist ένας άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπο μ’ ένα μπλουζάκι και ένα καπέλο του μπέιζμπολ μιλά στην κάμερα δείχνοντας μόνον τα μάτια, τα φρύδια και το μέτωπό του. Η συνέντευξη είχε μεταδοθεί την εποχή εκείνη από το ITV, αλλά είχε ξεχαστεί μέχρι τη στιγμή που την εντόπισε ο δημοσιογράφος του δικτύου, Ρόμπερτ Μέρφι στη διάρκεια έρευνας για τον Banksy.

Η συνέντευξη του άνδρα που δηλώνει ότι είναι ο Banksy βρέθηκε στην αρχειοθήκη του ITV

O άνδρας εμφανίζεται στα πλάνα να δουλεύει σε δύο έργα που αποδίδονται στον Banksy, ένα μαύρο έντομο σ’ έναν τοίχο κι ένα μωρό που παίζει με τουβλάκια σχηματίζοντας τη φράση «Σκοτώστε κι άλλους» (“Kill More”). «Είμαι μεταμφιεσμένος επειδή δεν μπορείς να είσαι καλλιτέχνης graffiti και να εμφανίζεσαι δημόσια», λέει ο άνδρας στη διάρκεια 35΄΄συνέντευξη. «Αυτά τα δυο δεν συνάδουν». Ο δημοσιογράφος Χέιγκ Γκόρντον τον ρωτά: «Δεν σε πειράζει αν δώσω τα στοιχεία σου στην αστυνομία;»

Ο ρεπόρτερ που βρήκε το βίντεο στην αρχειοθήκη του ITV παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να πει με σιγουριά αν ο εικονιζόμενος στο βίντεο είναι όντως ο Banksy. Επεσήμανε όμως ότι στα πλάνα φαίνεται ένας καλλιτέχνης που δηλώνει ότι είναι ο Banksy να φιλοτεχνεί έργα σε μια επίσημη έκθεση του Banksy.