Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον υπό πίεση για νέο… πανεθνικό lockdown!

Yπό πίεση για νέο lockdown βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αλλά και την επιστημονική επιτροπή λοιμοξιολόγων που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η ηγεσία των Εργατικών προειδοποίησε ότι τα τοπικά lockdown δεν λειτουργούν και ζήτησαν περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την Αγγλία διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων

Πάντως η Τερίζ Κόφι, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky αν η Αγγλία οδεύει προς ένα εθνικό lockdown μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες απάντησε: “Δεν νομίζω ότι πρόκειται περί αυτού, αλλά αυτή θα εξακολουθήσει να είναι μια απόφαση, την οποία θα λάβει ο πρωθυπουργός”.

Η Κόφι επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στο σύστημα με τα μέτρα σε τρεις βαθμίδες, που ανακοίνωσε ο Τζόνσον την Δευτέρα, να λειτουργήσει.

Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζήτησε χθες να επιβληθεί ένα lockdown για “διακοπή του κυκλώματος” διάρκειας δύο με τριών εβδομάδων για να σωθούν ζωές.

Όπως είπε ο Στάρμερ, οι χειρισμοί του Τζόνσον για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποδίδουν.

Αλλά οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ανέφεραν σε μια έκθεσή τους που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα ότι ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων από τις 24 Οκτωβρίου θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους για το υπόλοιπο τους έτους, από περίπου 19.900 σε 12.100, έγραψε η Times.

Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Γκρέιαμ Μέντλεϊ, μέλος της κυβερνητικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει ότι “η ιδανική περίοδος για ένα διάλειμμα είναι πάντα τώρα. Δεν υπάρχουν καλοί επιδημιολογικοί λόγοι για να καθυστερήσει αυτό το διάλειμμα”.

Αν ο ημερήσιος αριθμός θανάτων ξεπεράσει τους 200, ένα lockdown για την “διακοπή του κυκλώματος” θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νεκρών για τον υπόλοιπο χρόνο από 80.000 σε λιγότερους από 40.000, έγραψε η εφημερίδα.