Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον διπλασίασε τα κονδύλια για Brexit χωρίς συμφωνία!

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διπλασίασε τις δαπάνες για την προετοιμασία του Brexit χωρίς συμφωνία, κι αυτό είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ο νέος πρωθυπουργός Boris Johnson το λέει και το εννοεί ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση -με ή χωρίς συμφωνία διαζυγίου- στις 31 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Sajid Javid δέσμευσε ακόμα 2 δισ. λίρες (2,5 δισ. δολάρια) σε μετρητά, εκτός των ήδη δεσμευμένων περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου λιρών, για τη βελτίωση των πιο σημαντικών συνόρων της χώρας και των τελωνειακών υποδομών, καθώς και για την εξασφάλιση πρόσβασης σε κρίσιμα ιατρικά εφόδια, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών σε ηλεκτρονική του δήλωση την Τετάρτη. Το υπόλοιπο θα τεθεί στη διάθεση των κυβερνητικών υπηρεσιών εάν χρειαστεί.

Η νέα χρηματοδότηση διπλασιάζει το ποσό που διατέθηκε για το σχεδιασμό του Brexit χωρίς συμφωνία μέσα σε αυτό το οικονομικό έτος σε 4,2 δισ. λίρες, και φέρνει το συνολικό ποσό που διατίθεται για αυτό το σκοπό σε 6,3 δισ. λίρες. Έχει σχεδιαστεί για να δείξει ότι ο Johnson έχει έτοιμα προς διάθεση τα μετρητά όταν πρόκειται να προετοιμαστεί για να μην καταρρεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρεις μήνες.

Ο Johnson έχει κάνει την αποχώρηση από την ΕΕ μεγάλο στοίχημα του για τη μέρα του Haloween και κεντρική δέσμευση της πρωθυπουργίας του από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στις 24 Ιουλίου. Αυτό προκάλεσε πτώση της λίρας καθώς ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι δεν μπορεί να διεξαγάγει ακόμη διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ομαλή έξοδο. Αλλά δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποστήριξης του νομίσματος και έχει δώσει εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμες για ένα χωρισμό από την Ευρώπη, χωρίς συμφωνία.

«Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία, θα πρέπει να φύγουμε χωρίς καμία», ανέφερε ο Javid στη δήλωση. «Είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τον προγραμματισμό μας για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι».

Η νέα χρηματοδότηση περιλαμβάνει:

344 εκατομμύρια λίρες για την προετοιμασία νέων συνοριακών και τελωνειακών πρωτοβουλιών

434 εκατομμύρια λίρες για να εξασφαλιστεί η προμήθεια ζωτικών φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω των δυνατοτήτων μεταφοράς και αποθήκευσης

108 εκατομμύρια λίρες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων

138 εκατομμύρια λίρες για μια επικοινωνιακή εκστρατεία

Οι σκληροπυρηνικοί κατηγορούσαν συχνά τον προκάτοχό του, Philip Hammond, ότι θα ήταν εμπόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμαστεί επαρκώς για Brexit χωρίς συμφωνία, λόγω της αντίθεσής του προς αυτό – παρόλο που για το σενάριο αυτό διατέθηκαν 4,2 δισεκατομμύρια λίρες.