Βρετανία: Οι εμβολιασμένοι, είναι πιθανόν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Βρετανία: Τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England, PHE) ανακοίνωσε σήμερα ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα επίπεδα του κορονοϊού που βρέθηκαν σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα είναι αντίστοιχα, ανεξάρτητα με το αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.

Υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 είναι πιθανόν ικανά να μεταδώσουν την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού όσο εύκολα την μεταδίδουν οι μη εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Τα ευρήματα, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, συμπίπτουν με τα ευρήματα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι εμβολιασμένα άτομα που έχουν προβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα μπορούν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τις άλλες παραλλαγές, να την μεταδώσουν.

Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην προσφορά ικανής προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και του θανάτου από την Δέλτα, αλλά υπάρχουν λιγότερα στοιχεία σχετικά με το αν εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να την μεταδίδουν σε άλλα.

«Αρχικά ευρήματα… δείχνουν ότι τα επίπεδα του ιού σε όσους έχουν προσβληθεί από την Δέλτα που έχουν ήδη εμβολιασθεί μπορεί να είναι αντίστοιχα με τα επίπεδα των μη εμβολιασμένων ατόμων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

«Αυτό είναι πιθανό να έχει συνέπειες στην μεταδοτικότητα των ανθρώπων, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Ωστόσο, πρόκειται για πρώιμη διερευνητική ανάλυση και απαιτούνται περαιτέρω στοχευμένες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν αυτό ισχύει», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η PHE επιβεβαίωσε ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά προσβολής από την παραλλαγή Δέλτα που νοσηλεύθηκαν από τις 19 Ιουλίου, το 55,1% αφορούσε μη εμβολιασμένα άτομα, ενώ το 34,9% αφορούσε άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid.

Η PHE αναφέρεται χωριστά σε μία άλλη παραλλαγή, την B.1.621, που εντοπίσθηκε αρχικά στην Κολομβία και έχει δώσει δείγματα ότι αποφεύγει την ανοσολογική απόκριση που έχει προκληθεί από τα εμβόλια κατά της Covid ή προηγούμενη νόσηση. Χαρακτηρίζει την παραλλαγή «υπό έρευνα» και όχι «παραλλαγή υψηλού ενδιαφέροντος» .

«Υπάρχουν προκαταρκτικά εργαστηριακά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός ή προηγούμενη προσβολή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην πρόληψη από την προσβολή με την παραλλαγή B.1.621», αναφέρει η PHE προσθέτοντας ότι στην Αγγλία έχουν απαντηθεί 37 επιβεβαιωμένα περιστατικά αυτής της παραλλαγής.

«Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα είναι περιορισμένα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η παραλλαγή είναι περισσότερο μεταδοτική από την κυρίαρχη Δέλτα».