Βρετανία: Νέο σύστημα επιδομάτων πρόνοιας από σήμερα

Αρχίζει από σήμερα στη Βρετανία η λειτουργία του νέου συστήματος επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που συνιστά ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος δεκαετιών.

Από το πρωί οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ashton under lyne στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ μπορούν να καταθέτουν αίτηση λήψης του λεγόμενου «καθολικού επιδόματος», που συνενώνει και αντικαθιστά μια σειρά επιμέρους επιδομάτων.

Στο εξής οι κάτοικοι της πόλης και σταδιακά έως το 2017 το σύνολο των σχεδόν έξι εκατομμυρίων νοικοκυριών της χώρας που δικαιούνται κρατική βοήθεια θα λαμβάνουν μία μηνιαία πληρωμή που θα καλύπτει όλα τα δικαιώματά τους από το κράτος πρόνοιας.

Συγκεκριμένα στο νέο καθολικό επίδομα υπάγονται το επίδομα ανεργίας, το επίδομα απασχόλησης και στήριξης αναπήρων, το επίδομα και η φοροαπαλλαγή για τους χαμηλόμισθους, οι φοροαπαλλαγές για οικογένειες με παιδιά και το επίδομα ενοικίου.

Οι υπολογισμοί για το ποσό που θα λαμβάνει ο δικαιούχος θα γίνονται από ένα περίπλοκο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ οι αιτήσεις για χορήγηση του επιδόματος θα γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Το νέο καθολικό επίδομα είναι η κεντρική αλλαγή στην αναδιάρθρωση του συστήματος πρόνοιας που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Iain Duncan Smith. Η αναδιάρθρωση αυτή, όπως επανειλημμένα έχει πει η κυβέρνηση, στοχεύει στο να είναι σε κάθε περίπτωση πιο συμφέρουσα οικονομικά για οικογένειες ή άτομα η απασχόληση παρά η ανεργία και η στήριξη στα κρατικά επιδόματα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει η σταδιακή επιβολή ορίου στα επιδόματα, ενώ το νέο συγκεντρωτικό επίδομα αποσκοπεί στην απλούστευση του συστήματος πρόνοιας και στη μείωση λαθών και απατών.