Βρετανία: Η Uber δικαιώθηκε και… παίρνει «πίσω» την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο

Δικαστική νίκη κατήγαγε η Uber, αφού έλαβε πίσω την άδεια που της είχε αφαιρεθεί από τη ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου για λόγους ασφαλείας.

Η Uber μπορεί να λειτουργεί στη βρετανική πρωτεύουσα αποφάνθηκε το δικαστήριο και αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 6%.

Οι αρχές μεταφορών του Λονδίνου είχαν αρνηθεί να χορηγήσουν στην εταιρεία νέα άδεια για το 2019 επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Πλέον, οι εξηγήσεις και οι εγγυήσεις της εταιρείας κρίθηκαν επαρκείς.

«Παρά τις ιστορικές τους αποτυχίες, θεωρώ ότι τώρα είναι μια κατάλληλη εταιρεία για να έχει άδεια διαχείρισης οχημάτων στο Λονδίνο», αναφέρει στη γραπτή του απόφαση ο δικαστής Tαν Ίκραμ.

Στην απόφασή του επισημαίνει ακόμη ότι «πιστεύει πλέον πως η Uber δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια».

Πρόκειται για νομική δικαίωση της Uber στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της αγορά, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

«Η ρυθμιστική αρχή της βρετανικής πρωτεύουσας «Transport for London» (TfL) είχε αρνηθεί να χορηγήσει στην taxi app, με έδρα τη Silicon Valley, νέα άδεια το 2019, λόγω αυτού που χαρακτήριζε «μοτίβο αστοχιών» που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Μία αλλαγή στα συστήματα της Uber είχε τη δυνατότητα σε μη εξουσιοδοτημένους οδηγούς να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στους λογαριασμούς άλλων οδηγών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε κάποιος να παίρνει επιβάτη σαν να ήταν ο οδηγός που είχε κλείσει ο πελάτης, όπως υποστήριζε το 2019 η «Transport for London», εξηγώντας ότι αυτό συνέβη σε τουλάχιστον 14.000 διαδρομές.

Από την πλευρά της, η Uber υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έκτοτε έχει καταφέρει να κατευνάσει τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλιση και την ταυτοποίηση του οδηγού.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, το Λονδίνο είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Uber παγκοσμίως, με 3,5 εκατομμύρια χρήστες και 45.000 οδηγούς.