Βρετανία: Η πολιτική ελίτ «μεταπηδά» στα λόμπι τεχνολογίας…

Η Greensill Capital, στην οποία εργάζεται πια ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και έχει αναμιχθεί σε ένα σκάνδαλο λόμπιινγκ “υψηλών προδιαγραφών”, επιδεικνύει την παρούσα τάση που έχουν οι πολιτικοί να λαμβάνουν θέσεις σε εταιρείες τεχνολογίας μετά την πολιτική τους πορεία.

Στελέχη «από τζάκι»
Ο Κάμερον ο οποίος παραιτήθηκε το 2016, είναι επίσης διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Afiniti. Η Darktrace, η βρετανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας η οποία πρόκειται να προχωρήσει στην αρχική της δημόσια προσφορά σύντομα, καταμετρά ανάμεσα στα στελέχη της την πρώην υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ5. Ο Νικ Κλεγκ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός εργάζεται στην Facebook από το 2018.

Κάποτε οι πολιτικοί, μετά το πέρας της πολιτικής του καριέρας, γίνονταν στελέχη των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Τώρα πια, οι εταιρείες fintech και τεχνολογίας έχουν γίνει οι θελκτικότερες επιλογές, αν και η “κλασική” επαγγελματική μετεξέλιξη δεν έχει αντικατασταθεί εξ’ολοκλήρου. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Τζορτ Οσμπορν είναι σύμβουλος στην Robey Warshaw LLP μετά από ένα “γρήγορο πέρασμα” από τη BlackRock.

«Πρόκειται για μια τάση που υποδεικνύει πως οι τεχνολογικές εταιρείες είναι αυτές που κρατούν τα σκήπτρα της βρετανικής οικονομίας», ανέφερε ο Λίο Ρίνγκερ, πρώην κυβερνητικό στέλεχος και συνιδρυτής της Form Ventures. Αν και υπάρχουν ανησυχίες και λογικά ερωτήματα για την πρόσληψη πρώην κυβερνητικών στελεχών από επιχειρήσεις, ο Ρίνγκερ υποστηρίζει πως «στην πλειονότητά τους, οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να δικαιολογηθούν εύκολα».

Ο “διάδρομος” μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο της βρετανικής κοινής γνώμης, μετά από τις αποκαλύψεις πως ο Κάμερον χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του για την προώθηση των συμφερόντων της Greensill, η οποία κατέρρευσε μέσα στο 2021. Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει σε πλήθος ερευνών από τις αρχές για πιθανές παραβάσεις των αρχών του λόμπιινγκ και των ηθικών κανόνων.

Στην Afiniti ο Κάμερον βρίσκεται δίπλα σε άλλους πρώην CEOs, τον πρώην πρέσβη του Πακιστάν στις ΗΠΑ και τον εν αποστρατεία Αμερικανό ναύαρχο Μάικ Μάλλεν, σε ένα συμβούλιο 17 μελών, το οποίο δεν αποφασίζει για τα οικονομικά της επιχείρησης. Η εγγονή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Μπεατρίς Γιορκ, είναι αντιπρόεδρος του τμήματος στρατηγικής και συνεργασίας της επιχείρησης.

O CEO της εταιρείας Ζία Τσίστι υπογράμμισε πως η εταιρεία ωφελείται από την «ποικιλότητα των γνώμεων και των εμπειριών πολλών επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών» ενώ προσθέται πως «το κάθε μας στέλεχος έχει αφήσει επαγγελματικό στίγμα και μια λαμπρή πορεία και τους σέβομαι για τα κατορθώματά τους στο παρελθόν. Θεωρούμε πως οι συνεισφορές τους είναι τεράστιες και τους υποστηρίζουμε μέχρι τέλους».

Η Afiniti έχει υποστηρίξει δημόσια πως ο Κάμερον δεν έχει χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του προς όφελος της εταιρείας.

Αλλοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει, στο παρελθόν, τις εταιρείες τεχνολογίας. Πολιτικοί είχαν πάρει το μέρος της Uber Technologies όταν προσπαθούσε να εδραιωθεί στο Λονδίνο. Η εφημερίδα The Evening Standard είχε δημοσιεύσει ένα editorial όταν ο Οσμπορν ήταν συντάκτης στην εφημερίδα, το οποίο καταδίκαζε την απόφαση της πόλης προς αναστολή της άδειας της Uber το 2017. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε υποστηρίξει τη χρήση της εφαρμογής υγείας Babylon στην The Evening Standard το 2018, με σπόνσορα την ίδια την εταιρεία.

Φιλοδοξίες διαφάνειας
Η κυβέρνηση του Κάμερον είχε συστήσει ειδική επιτροπή η οποία θα επιβλέπει τα λόμπι. Η Βρετανία, επίσης, έχει την Advisory Committe on Business Appointments (Acoba) η οποία συμβουλεύει τα πρώην κυβερνητικά στελέχη στις νέες θέσεις εργασίας τους μετά την πολιτική.

Κανένα από τα δύο γκρουπ, όμως, δεν έχει αρκετή επιρροή, σύμφωνα με τον Αλεξ Τόμας, πρώην κυβερνητικό λειτουργό και στέλεχος του Institute for Government.

H Αcoba «συνεργάζεται με όσους ακολουθούν τους κανόνες. Δεν έχει “δόντια”» ανέφερε ο Τόμας, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη επιτροπή θα έπρεπε να έχει και νομική υπόσταση και δύναμη.

Το αντιπολιτευτικό κόμμα των Εργατικών έχει απαιτήσει κοινοβουλευτική διερεύνηση στο σκάνδαλο των λόμπι, αλλά οι νομοθέτες κατέρριψαν την πρόταση την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατάξει μία πολύ πιο περιορισμένη έρευνα.

«Εχει υπάρξει πλειάδα περιστατικών όπου οι ηθικοί κανόνες και οι περιορισμοί του βρετανικού συστήματος έχουν καταπατηθεί τους τελευταίους 18 μήνες», ανέφερε ο Τόμας. «Ολα εξαρτώνται από το κατά πόσο θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα ο πρωθυπουργός της χώρας και να προβεί σε ενέργειες για την καταπολέμησή του».