Βρετανία: Δύσκολες μέρες για το λιανικό εμπόριο

Οι λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας υποχώρησαν το Μάιο, περισσότερο από κάθε άλλο μήνα της χρονιάς, ενισχύοντας μια ζοφερή εικόνα για τον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος είδε πολλές επιχειρήσεις με υψηλό προφίλ να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τα στοιχεία για τον κλάδο λιανικής δείχνουν ότι οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1995, με την εξαίρεση των στρεβλώσεων του Πάσχα. Ενώ ένα τμήμα της πτώσης σχετίζεται με ισχυρούς ρυθμούς που είχαν καταγραφεί πριν από ένα χρόνο, όταν οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από τον ηλιόλουστο καιρό, τον βασιλικό γάμο και το ξεσήκωμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, όπως ανέφερε η British Retail Consortium.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC Helen Dickinson δήλωσε ότι τα δυσμενή στοιχεία αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών θέσεων εργασίας και κλεισίματος καταστημάτων.

Οι καταναλωτές έχουν επωφεληθεί από ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης,εμτά από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αλλά γνωστές εταιρείες στον κεντρικό δρόμο του Λονδινου, έχουν δυσκολευτεί τους τελευταίους μήνες. Ο επιχειρηματίας εστιατορίων Jamie Oliver, οδιολίσθησε σε κατάσταση αφερεγγυότητας τον περασμένο μήνα, ενώ το πολυκατάστημα Debenhams σχεδιάζει να κλείσει έως και 22 καταστήματα το επόμενο έτος.

Η πίεση από τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, ιδίως την Amazon, έχει επίσης διογκωθεί. Η Outdoor & Cycle Concepts, η οποία διαθέτει καταστήματα αθλητικών ειδών και ποδηλάτων, σχεδιάζει επίσης να κλείσει μερικά από τα καταστήματά της, ενώ οι οίκοι ηλεκτρονικών ειδών Maplin και ο βρετανικός βραχίονας της Toys “R” Us έχουν καταρρεύσει.