Βρετανία: Για ποιο λόγο φεύγει άρον- άρον ο οικονομικός διευθυντής των Marks & Spencer

O Humphrey Singer, οικονομικός διευθυντής της Marks & Spencer Group Plc έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τη θέση του και η μεγάλη αυτή εταιρεία της Βρετανίας που διαπρέπει στο λιανικό εμπόριο, ήδη αναζητά τον διάδοχό του.

Η ημερομηνία αποχώρησης του Singer δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και γι αυτό το θέμα ο ίδιος συνεργάζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο Steve Rowe, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση, δήλωσε η εταιρεία το Σάββατο σε ανακοίνωσή της.

«Μετά από 18 μήνες συνεργασίας με τον Steve για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μετασχηματισμού της εταιρείας και να ανοικοδομήσουμε τη λειτουργία χρηματοδότησης, αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσω», δήλωσε ο Singer στη δήλωση.

Η αναχώρηση σηματοδοτεί την τελευταία επικίνδυνη στροφή σε αυτό που υπήρξε κάτι σαν «το τρενάκι του θανάτου» επί μερικούς μήνες για τη γνωστή εταιρεία. Αυτό το μήνα η Marks & Spencer υποβιβάστηκε για πρώτη φορά από τον δείκτη FTSE 100, μετά από αμφιλεγόμενη υποδοχή των σχεδίων της για τη χρηματοδότηση μιας κοινής επιχείρησης με την Ocado Group Plc μέσω προσφοράς δικαιωμάτων και μείωσης μερισμάτων.

Οι μετοχές της μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% από τότε που ανακοινώθηκε αυτό το σχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Singer αποφάσισε ότι ήταν μια κατάλληλη στιγμή για αυτόν να κάνει μια κίνηση, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με την χρηματοδότηση της Ocado που ως τότε ήταν απόρρητο σχέδιο. Αποκάλεσε την μεταστροφή της εταιρείας «πρόκληση, αλλά με εξαιρετική ανταμοιβή».

Η συμφωνία ορόσημο με την Ocado για παράδοση κατ οίκον ειδών παντοπωλείου, θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να βοηθήσει να ενισχυθεί το τμήμα τροφίμων της M & S. Αλλά οι επενδυτές δεν έχουν συμμεριστεί αυτήν την αισιοδοξία, φοβούμενοι ότι θα γίνει άλλη μια δαπανηρή αναδιάρθρωση των καταστημάτων, καθώς το κέρδος μειώνεται

Στα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Rowe δήλωσε ότι η M & S «δεν ήταν συνεπής στις επιδόσεις της σε διάφορους τομείς της επιχείρησης» και ανέμενε ότι η πορεία της στο χρηματιστήριο θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες μετασχηματισμού.

Η M & S αναμένει να κλείσει περίπου 25 καταστήματα Simply Food, καθώς και άλλα 85 καταστήματα και προβλέπει ότι οι πωλήσεις στις επιχειρήσεις τροφίμων θα μειωθούν κατά περίπου 1% για το νέο οικονομικό έτος.

Ο Singer θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί διάδοχος, με την ομαλή παράδοση να αποτελεί βασικό παράγοντα για την εταιρεία