Βρετανία: Έντονος προβληματισμός για τον νέο αποκεφαλισμό

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρεί “Απεχθή και βάρβαρη δολοφονία”, εφόσον επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του σχετικού βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους «δεν μιλούν εξ ονόματος καμίας θρησκείας». Όπως πρόσθεσε, οι ισλαμιστές απειλούν Σύρους, Ιρακινούς, Αμερικανούς και Βρετανούς και δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ανάμεσα σε μουσουλμάνους, χριστιανούς ή πιστούς άλλων θρησκευμάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra το πρωί της Τετάρτης υπό τον ίδιο.

Η ανησυχία στο Λονδίνο για τη δράση των τζιχαντιστών εντείνεται μετά το νέο βίντεο. Εκτός από το γεγονός ότι ο άνδρας που μιλά εκτιμάται ότι πιθανότατα είναι ο ίδιος Βρετανός τρομοκράτης που είχε γίνει γνωστός ως «τζιχαντιστής Τζον» μετά τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, η απειλή για παρόμοια δολοφονία ενός Βρετανού ομήρου δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως γνωρίζει εδώ και μήνες ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κρατούν έναν Βρετανό όμηρο, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν πως ηθελημένα δεν έχουν γίνει δημοσίως σχόλια επ’ αυτού. Οι βρετανικές εφημερίδες έχουν αποφύγει τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Βρετανού ομήρου, κατόπιν έκκλησης του Φόρειν Όφις που εκτιμά ότι η δημοσιότητα λειτουργεί υπέρ των τρομοκρατών και περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες απελευθέρωσης.

Τόσο στο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους πάντως, όσο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δηλώνεται το όνομα του Βρετανού ομήρου. Φέρεται να πρόκειται για άνδρα περίπου 45 ετών, ειδικό σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος έχει εργαστεί για ανθρωπιστική οργάνωση αρωγής και για εταιρεία κατασκευών. Πιστεύεται ότι έπεσε θύμα απαγωγής πέρυσι τον Μάρτιο κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Ατμέχ στα σύνορα της Τουρκίας με την επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Το Φόρεϊν Όφις δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία αυτά.

Πρώην διοικητής των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS δήλωσε ότι πιθανότατα δεν είναι γνωστό το μέρος όπου κρατείται ο Βρετανός όμηρος, αλλιώς θα είχε γίνει επιχείρηση απελευθέρωσής του. Πάντως πηγές του Γουάιτχολ και της Ουάσινγκτον που επικαλούνται βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι το σχέδιο της αποτυχημένης απόπειρας απελευθέρωσης του Τζέιμς Φόλεϊ από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις περιελάμβανε την απελευθέρωση και του Βρετανού ομήρου.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι το νέο βίντεο και η νέα απειλή θέτουν πιο εμφατικά για το Λονδίνο το δίλημμα καταβολής λύτρων ή τήρησης της στάσης που ακολουθείται μέχρι στιγμής. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η Βρετανία δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες και δεν έχει σκοπό να τους ενισχύσει οικονομικά με λύτρα, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες. Στη σύνοδο του G8 το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν κατά της καταβολής λύτρων σε τρομοκράτες, το οποίο πάντως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν έχουν τηρήσει Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.

Εξάλλου, ερωτηθείς στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τη δημοσιοποίηση του νέου βίντεο ο κ. Κάμερον είχε αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενεργούς στρατιωτικής εμπλοκής της Βρετανίας στο Ιράκ στο πλευρό των Αμερικανών.

Στις πρώτες αναλύσεις του νέου βίντεο σημειώνεται ότι γίνεται αναφορά στο βομβαρδισμό της πόλης Αμερλί από τις αμερικανικές δυνάμεις, που σημαίνει ότι το βίντεο δε τραβήχτηκε νωρίτερα από την Κυριακή. Η τοποθεσία κρίνεται λίγο διαφορετική, με τους ισλαμιστές να έχουν προσέξει να δώσουν λιγότερα στοιχεία για τη γεωγραφική ταυτοποίηση του χώρου σε σχέση με το βίντεο αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ. Η ανάλυση εκείνου του βίντεο έχει πείσει κάποιους ειδικούς ότι γυρίστηκε στα περίχωρα της πόλης Ράκκα, προπύργιου των ισλαμιστών στη βόρεια Συρία.

Ο Στίβεν Σότλοφ εμφανίζεται στο δεύτερο βίντεο με κάποιες τρίχες στο πρόσωπο και στο κεφάλι του, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η βιντεογράφηση έγινε σε χρόνο μεταγενέστερο του βίντεο του Τζέιμς Φόλεϊ. Στο τέλος εκείνου του πρώτου βίντεο ο Σότλοφ είχε τοποθετηθεί μπροστά στην κάμερα χωρίς γένια και χωρίς μαλλιά.