Βρες το σκοπό της ζωής σου με 7 ερωτήσεις

Πολλά έχουν γραφτεί για τον “σκοπό της ζωής”. Είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά.  Ποιός είναι ο σκοπός μας; Τι έχει σημασία στη ζωή; Η αναζήτηση και η εύρεση νοήματος είναι θεμελιώδη στοιχεία της προσωπικής μας εξέλιξης.

Πολλές φορές, η ανάγκη αυτή της αναζήτησης και απόδοσης νοήματος προκύπτει και στην ψυχοθεραπεία σε διάφορες εκδοχές: όχι μόνο χρειαζόμαστε να αποδόσουμε ένα νόημα ή σκοπό σε αυτά που μας συμβαίνουν αλλά η γνώση ότι σαν άνθρωποι έχουμε έναν απώτερο σκοπό μπορεί να είναι στήριγμα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Όταν σαν ανθρωποι αναγνωρίζουμε ένα σκοπό ή μια κατεύθυνση στη ζωή μας , κάνουμε το πρώτο βήμα προς την αυτοπραγμάτωση.

Ο σκοπός της ζωής λοιπόν πέρα από ένα φιλοσοφικό ερώτημα μπορεί να είναι ένα προσωπικό ερώτημα. Ο καθένας από μας έχει το δικό του νόημα, το δικό του σκοπό. Στην πορεία της ζωής, μπορεί να ξεχάσουμε αυτό το σκοπό ή ακόμα και να αμελήσουμε να τον μάθουμε. Ποτέ δεν είναι αργά όμως να ανακαλύψουμε ποιό ειναι το δικό μας νόημα.

Οι 7 ερωτήσεις που ακολουθούν προορίζονται για να σε βοηθήσουν να καθορίσεις ποιός είναι ο προσωπικός σου σκοπός:

Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε:

Ποιά νομίζεις ότι είναι τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά χαρίσματα που έχεις ως άνθρωπος; Σκέψου τουλάχιστον πέντε τέτοια χαρίσματα.

Τι σου αρέσει να κάνεις λιγότερο; Τι σε κουράζει ή σε κάνει να βαριέσαι;

Εάν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός και ήξερες ότι μπορείς μόνο να επιτύχεις, ποιός θα ήσουν, τι θα έκανες, τι θα είχες;

Τι σε κάνει να χαμογελάς;

Φαντάσου ότι είσαι 8 ετών και ότι κοιτάς μπροστά στο μέλλον σου με την φαντασία,την αισιοδοξία και τη σιγουριά ενός παιδιού. Τι όνειρα θες να εκπληρώσεις; Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;

Τώρα φαντάσου ότι είσαι 80 ετών κι ότι κοιτάς το παρελθόν σου με τη σοφία και τη γνώση ενός σοφού ηλικιωμένου.Για τι πράγμα είσαι περήφανος; Τι μετανιώνεις που δεν έκανες; Ποιές από τις πράξεις σου θα άλλαζες και ποιές όχι;

Φαντάσου ότι οι άνθρωποι που αγαπάς και σέβεσαι περισσότερο συζητούν για σένα. Τι θετικά πράγματα θα ήθελες να λένε για σένα, τη συνεισφορά σου, τα επιτεύγματα σου;

Πολλές φορές η ζωή μας «προγραμματίζεται» από εμάς ή τους άλλους με τέτοιο τρόπο ώστε παραλείπουμε να κατανοήσουμε τον πραγματικό μας σκοπό. Χτίζουμε την εικόνα του εαυτού μας με βάση το επάγγελμα, τη μόρφωση και τους διάφορους άλλους ρόλους που αναλαμβάνουμε στην κοινωνία.

Πέρα όμως από όποιους ρόλους μας χαρακτηρίζουν, υπάρχει μέσα μας «ένας βαθύτερος σκοπός» ένας σκοπός που σχετίζεται άμεσα με την ευτυχία και την αίσθηση της προσωπικής εκπλήρωσης. Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παραπάνω ερωτήσεις χωρίς να λογοκρίνεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Δεν έχει σημασία εάν μέχρι σήμερα δεν έχεις καταλάβει ή προσπαθήσει να πραγματοποιήσεις τον σκοπό σου.

Ποτέ δεν είναι αργά, εάν πιστεύεις ότι δεν είναι αργά.

Check Also

Υγεία: Η Όμικρον επιβιώνει περισσότερο στα πλαστικά και στο δέρμα

Υγεία: Η Όμικρον επιβιώνει περισσότερο στα πλαστικά και στο δέρμα Η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει …

ΠΟΥ-κορωνοϊός: Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της πανδημίας

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού κρούει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου …