Βραζιλία: Ο Ζαΐχ, γιος του Μπολσονάρου μιλάει για «πολιτική αστάθεια» και «στημένες» εκλογές

Η Βραζιλία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «πολιτική αστάθεια» εάν η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή δεν φροντίσει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στο σύστημα της ψηφοφορίας ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ο γερουσιαστής Φλάβιου Μπολσονάρου, γιος του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT, ο γερουσιαστής επανέλαβε τον ισχυρισμό του πατέρα του πως οι εκλογές ήδη «στήνονται» από την εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE). Δεν παρουσίασε κανένα τεκμήριο για τον ισχυρισμό αυτό. Είπε πως οι δημοσκοπήσεις που προβλεπουν θρίαμβο του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δεν αντανακλούν την υποστήριξη που βλέπουν ο απερχόμενος πρόεδρος και η ομάδα του στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου θα χρησιμοποιηθούν «για να νομιμοποιηθεί ένα πραξικόπημα», πέταξε.

Εδώ και καιρό στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ διατυπώνονται ανησυχίες πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ίσως αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα του αν χάσει στις φετινές εκλογές, πυροδοτώντας θεσμική κρίση στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο αρχηγός του κράτους έχει αφήσει επανειλημμένα να εννοηθεί πως μπορεί να μην δεχθεί το αποτέλεσμα, καθώς ερίζει πως το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία είναι διαβλητό και διευκολύνει τη νοθεία, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του TSE.

Έχει επίσης πει πως ο βραζιλιάνικος στρατός –απόστρατοι και ακόμη και εν ενεργεία αξιωματικοί κατέλαβαν ή καταλαμβάνουν πάντα θέσεις στην κυβέρνησή του– θα έπρεπε να διεξαγάγει δική του, παράλληλη καταμέτρηση.

Ο γιος του χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις περί κινδύνου μετεκλογικής βίας στη Βραζιλία «ψευδές αφήγημα». Ωστόσο, απαίτησε το TSE να κάνει περισσότερα για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των οπαδών του προέδρου για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα.

«Νομίζω ότι εάν δεν έχουμε από το TSE συναίσθηση της ευθύνης, απτά μέτρα για να καθησυχαστούν οι ψηφοφόροι, είναι πιθανό, ναι, να έχουμε πολιτική αστάθεια στη χώρα», είπε. «Δεν την επιδιώκω, εντάξει; Ούτε την ενθαρρύνω. Λέω το αντίθετο. Επαφίεται στο TSE να κάνει τη δουλειά του».

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου είπε πως με βάση δημοσκοπήσεις του στρατοπέδου του πατέρα του όχι μόνο «είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε» τις εκλογές, αλλά, απεναντίας, ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.

Για να νικήσει οποιοσδήποτε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο πρέπει να εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο. Αυτό έχει να συμβεί από το 1998, όταν το είχε επιτύχει ο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου.

Το TSE δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του γερουσιαστή.