Βραζιλία – δημοσκόπηση: Ο Λούλα προηγείται του Μπολσονάρου με έξι μονάδες

Μετά από μια πολωτική προεκλογική καμπάνια η Βραζιλία εκλέγει την Κυριακή τον νέο πρόεδρό της με τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να διευρύνει εκ νέου το προβάδισμα έναντι του Ζαΐχ Μπολσονάρου ως προς την πρόθεση ψήφου σε νέα δημοσκόπηση.

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας συγκεντρώνει το 53% έναντι 47% του Μπολσονάρου σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα, η ψαλίδα είχε κλείσει στις μόλις τέσσερις μονάδες (52%-48%) ενόψει της αναμέτρησης του Λούλα με τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου αυτού. Χθες, οι δύο υποψήφιοι κατέγραψαν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με εκείνες στις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους δύο γύρους (7η/14η Οκτωβρίου).

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είπε πρόσφατα πως θα αποδεχθεί την διαγραφόμενη ήττα του «αν δεν γίνει τίποτα αφύσικο», αν και έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα το κατά πόσον είναι αδιάβλητο το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στη Βραζιλία, χωρίς να παρουσιάζει καμιά απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα φάνηκε για μια ακόμη φορά να είναι ο υποψήφιος που προτιμούν οι γυναίκες (52%), οι φτωχότεροι Βραζιλιάνοι (61%) και οι καθολικοί (55%). Τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, από την άλλη, προτιμούν οι περισσότεροι στις τάξεις των ευαγγελικών (62%) και των πλουσιότερων (59%). Η έρευνα του ινστιτούτου Νταταφόλια διενεργήθηκε σε 252 πόλεις με αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.580 ψηφοφόρων από την Τρίτη ως χθες Πέμπτη κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, του ινστιτούτου AtlasIntel, που διενεργήθηκε σε δείγμα 7.500 ψηφοφόρων από την 21η ως την 25η Οκτωβρίου κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±1%, ο Λούλα προηγείται με 52,4% έναντι 46% του Μπολσονάρου, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μόλις 1,6%.

Ντεμαράζ των υποψηφίων για το νήμα
Δύο ημέρες προτού ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία, Λούλα και Μπολσονάρου αγωνίζονταν ακόμη να πείσουν (κάποιους τουλάχιστον από) αυτούς τους τελευταίους. Το τελευταίο προεκλογικό ντιμπέιτ τους θα μεταδοθεί απόψε από τον τηλεοπτικό σταθμό Globo, που έχει την υψηλότερη θεαματικότητα στη χώρα· δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποδειχθεί καθοριστικό ως προς αυτό.

Η εκστρατεία, η πιο πολωμένη εδώ και δεκαετίες, ήταν εξαιρετικά δυσώδης, με πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση κι από τη μια κι από την άλλη — ακούστηκαν κατηγορίες για κανιβαλισμό, για παιδεραστία, για σατανισμό, για διαφθορά… — και με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να μετατρέπονται σε φυτώρια παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.

Ο Λούλα κέρδισε τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας 48% των ψήφων, έναντι 43% του ακροδεξιού πρώην λοχαγού. Το ποσοστό του απερχόμενου προέδρου ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι του πίστωναν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία τους και αμαύρωσε την εικόνα τους, πράγμα που δεν έχουν πάψει να τονίζουν ο αρχηγός του κράτους και υποστηρικτές του.