Βράβευση ελληνικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ  «Nouveau Cinema» απέσπασε η ταινία του Έκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού». Η ελληνική ταινία μοιράστηκε το βραβείο με την πορτογαλική ταινία του Εντουάρντο Νούνιες «Sudoeste».

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» αφηγείται «τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του», όπως σημειώνει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Έλληνας σκηνοθέτης.

Η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ελληνικό κινηματογράφο αφού το φεστιβάλ του Μόντρεαλ θεωρείται από τα πλέον πρωτοποριακά στον κόσμο για την ανάδειξη νέων σκηνοθετών.

Ο Έκτορας Λυγίζος έχει κερδίσει το κρατικό βραβείο ποιότητας το 2002 για την πρώτη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» ενώ η δεύτερη ταινία του με τίτλο «Αγνά νιάτα» , συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Βενετίας το 2004 και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

Πηγή: ΕΡΤ