Βούδας: Όσο δινόμαστε στον κόσμο, τόσο μας δίνεται κι αυτός

Βούδας ή Μπούντχα στην αρχαία Ινδική γλώσσα και τη Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος».

Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ. Η λέξη βούδας, συνεπώς, δεν αφορά στον συγκεκριμένο θρησκευτικό δάσκαλο που έζησε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά ένα τύπο ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης.

Τα παρακάτω αποφθέγματα του Βούδα μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. Θα ελαφρύνουν την ψυχή σας όταν κατανοήσετε το αληθινό νόημα τους και αρχίσετε να το εφαρμόζετε.

Αποφθέγματα του Βούδα που θα αφυπνίσουν τη σκέψη σας:

1. Όπως η βροχή πέφτει εξίσου πάνω σε δίκαιους και αδίκους, μη βαραίνεις την καρδιά σου με κρίσεις, μα δρόσισέ τους όλους με την καλοσύνη σου.

2. Χιλιάδες κεριά μπορούν να ανάψουν από ένα κερί και η ζωή αυτού του κεριού δε θα μικραίνει. Η ευτυχία ποτέ δε μικραίνει όταν μοιράζεται.

3. Να μη βυθίζεσαι στο παρελθόν, να μην κάνεις όνειρα για το μέλλον, να επικεντρώνεις τη σκέψη σου στην παρούσα στιγμή.

4. Όσο δινόμαστε στον κόσμο, τόσο μας δίνεται κι αυτός.

5. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να “σαι σε εγρήγορση τώρα, αύριο, πάντα. Πρώτα βρες το δρόμο σου, δίδαξε μετά τους άλλους και η δυστυχία θα νικηθεί. Για να δείξεις όμως το δρόμο στους άλλους, πρέπει πρώτα να κατορθώσεις κάτι πολύ πιο δύσκολο: να βρεις τον δικό σου. Εσύ είναι ο αφέντης του εαυτού σου. Ποιος άλλος; Τον αφέντη σου θα τον βρεις, αν εξουσιάσεις τον εαυτό σου.

6. Μην είσαι σκληρός δικαστής του εαυτού σου. Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πώς θ` αγαπήσεις τον κόσμο;

7. Το να κρατάς θυμό είναι σαν να αρπάζεις ένα αναμμένο κάρβουνο για να το πετάξεις σε κάποιον. Αυτός που καίγεται είσαι εσύ.

«Μην στέκεστε στο παρελθόν. Μην ονειρεύεστε το μέλλον. Συγκεντρώστε τη σκέψη σας στο τώρα.»

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα για τη ζωή είναι η κατανόηση του ότι πολλοί από εμάς ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο να σκέφτονται όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και να ανησυχούν υπερβολικά για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι χάνουμε όλα αυτά που συμβαίνουν στο παρόν. Το μυαλό μας πρέπει να διατηρεί συγκεντρωμένη τη σκέψη, έτσι ώστε να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτά που βλέπουμε, αισθανόμαστε και βιώνουμε την παρούσα στιγμή.

«Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση της υγείας του ή για τις ασθένειές του.»

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα αποδεικνύει ότι πράγματι επαληθεύονται όλα αυτά τα διδάγματα που προειδοποιούν για τις συνέπειες των μακροχρόνιων σκέψεών και πράξεών μας. Πολλές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το άγχος τις αρνητικές σκέψεις και τις καταχρήσεις που καταβάλουν το σώμα μας, όταν δεν έχουμε επίγνωση των συνεπειών ή απλά αγνοούμε τους κινδύνους.

«Η υγεία είναι το μεγαλύτερο δώρο, η χαρά ο μεγαλύτερος πλούτος, η πίστη η καλύτερη σχέση.»

Για να εκτιμούμε όπως πρέπει τη ζωή μας και να μπορούμε να τη βιώνουμε στο έπακρο, θα πρέπει να φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

«Στον ουρανό, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι άνθρωποι δημιουργούν διακρίσεις από μόνοι τους και στη συνέχεια πιστεύουν είναι αληθινές.»

Αφήστε τον εαυτό σας να είναι ανοιχτόμυαλος. Δεν υπάρχει κάποια καθολική αντίληψη και ηθικός νόμος που να ισχύει για όλους. Οι άνθρωποι στα διάφορα μέρη του κόσμου αντιλαμβάνονται διαφορετικά και από τη δική τους σκοπιά το τι είναι αλήθεια επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

«Είναι εύκολο να δείτε τα λάθη των άλλων, αλλά είναι δύσκολο να δείτε τα δικά σας ελαττώματα. Δείχνουμε τα λάθη των άλλων σαν άχυρα που αφήνονται λάφυρα στον άνεμο, αλλά ξέρουμε να κρύβουμε τα δικά μας ελαττώματα όπως ο πονηρός παίκτης κρύβει τα ζάρια του.»

Το να αφήνετε να γίνονται φανερά τα δικά σας σφάλματα , δεν είναι εύκολο, αλλά είναι προτιμότερο από το να προσπαθείτε να κρύψει τις δικές σας αδυναμίες και να ανακαλύπτετε τα σφάλματα των άλλων.

Αυτό είναι ένα από τα διδάγματα του Βούδα για τη ζωή που μας διδάσκει να είμαστε ταπεινοί. Από τη στιγμή που το πετύχουμε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας , προκειμένου να τις αντιμετωπίζουμε και να προχωρούμε χωρίς αυτές.

«Δεν θα μας σώσει κανείς, παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Κανείς δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το κάνει. Μόνοι μας πρέπει να διασχίσουμε το μονοπάτι.»

Πρέπει να το επιθυμείτε και να επιδιώξετε μόνοι σας την αλλαγή για να μπορέσετε να ελευθερωθείτε από μια άσχημη κατάσταση στη ζωή σας. Θα ήταν λάθος να περιμένετε τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου για να σας απεγκλωβίσει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεστε.

«Τρία πράγματα δεν μπορούν να μείνουν κρυφά : ο ήλιος, το φεγγάρι, και η αλήθεια.»

Η αλήθεια πάντα αποκαλύπτεται στο τέλος. Βγαίνει και παρουσιάζεται στον κόσμο.

«Είναι καθήκον μας να κρατάμε το σώμα υγειές … αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε τη σκέψη μας ισχυρή και διαυγή.»

Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ πνευματικότητας και καλής υγείας. Για να μην χάσουμε την υγεία μας θα πρέπει να διατηρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της φυσικής μας κατάστασης και της διαύγειας του νου.

«Σχηματιζόμαστε από τις σκέψεις μας , γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όταν το μυαλό είναι καθαρό, η χαρά μας ακολουθεί σαν σκιά που δεν μας εγκαταλείπει.»

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα για τη ζωή είναι η κατανόηση του νοήματος των σκέψεων μας και πώς οι σκέψεις μας καθορίζουν αυτό που πρόκειται να γίνουμε. Τα αποφθέγματα του Βούδα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αλλαγή της κατάστασης του εαυτού μας μέσω της μεταβολής του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε.

«Εξασκηθείτε για τη δική σας σωτηρία. μην εξαρτάστε από τους άλλους.»

Εδώ ο Βούδας μας υπενθυμίζει μια ακόμη φορά πως πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο της πνευματικής μας ανάπτυξης. Η προσωπική σας μοίρα είναι στα χέρια σας. Κανείς άλλος δεν μπορεί να επέμβει στο δικό σας πεπρωμένο και θα πρέπει να εργαστείτε προσωπικά για τον εαυτό σας.

Ο Βούδας είπε, επίσης, «Ο τρόπος δεν είναι στον ουρανό. Ο τρόπος είναι στην καρδιά». Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει κάποιος μαθήματα για τη ζωή απλά διαβάζοντας τα παραπάνω σοφά αποφθέγματα. Πρέπει να τα βάλει στην καρδιά του και όπως καταλάβει και αλιεύσει τα μηνύματα αυτών των λόγων, να ενεργήσει.