«Βουτιά» 26% για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτου στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, καθώς υπήρξαν άλλο ένα θύμα των lockdownπου έπληξαν τις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής.

Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων έκαναν βουτιά 26% και ανήλθαν σε 842.835, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (European Automobile Manufacturers Association). Η μεγαλύτερη πτώση στην Ισπανία (52%) ενώ στη Γερμανία οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 1/3.

Οι κλειστές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οι διστακτικοί καταναλωτές κατάφεραν ένα επιπλέον πλήγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι επίσης αντιμέτωπες με τις διακοπές στην παραγωγή, εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.

Τα κέρδη πολλών κατασκευαστών αυτοκινήτων βρήκαν σαν σανίδα σωτηρίας την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα. Μεταξύ αυτών, Volkswagen και BMW ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενόμενου προκαταρκτικά στοιχεία για τα κέρδη τους.

Το πρωί, στα χρηματιστήρια οι μετοχές του κλάδου σημείωναν πτώση. Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη, η BMW έχανε 0,8% και η Volkswagen 1%. Η Stellantis NV, πoυ προέκυψε μετά τη συγχώνευση των Fiat Chrysler και PSA Group, έχανε νωρίτερα 1,1% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Όπως αναφέρει ο Κλάους Βίστενσεν, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics Ltd., «με λίγα λόγια, το πλήγμα επήλθε από έκτακτους παράγοντες, αλλά τα βασικά μεγέθη φαίνονται καλά». Για τη συνέχεια προβλέπει πιο αυστηρά πιστωτικά πρότυπα, επιδείνωση στη αγορά εργασίας και αβεβαιότητα σχετικά με το μομέντουμ της οικονομικής ανάκαμψης κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της ηπείρου, πτώση 28% σημείωσαν οι πωλήσεις της VW , ενώ της Renault υποχώρησαν κατά 23%. Καλύτερες επιδόσεις είχαν οι εταιρείες κατασκευής πολυτελών οχημάτων, με τις ταξινομήσεις της Daimler να μειώνονται κατά 18% και της BMW κατά 17%.