Βουτιά 2% την τιμή του πετρελαίου μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Το πετρέλαιο υποχωρεί 2%, σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη, μετά τα πτωτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία αυξάνουν τις προσδοκίες για μια νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Fed.

Ειδικότερα, στο 8,3% «έτρεξε» τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος εμφάνισε περαιτέρω αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Ιούλιο (8,5%) και τον Ιούνιο (8,9%), χάρη στη μερική υποχώρηση των ενεργειακών τιμών.

Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση (στο 8%), γεγονός το οποίο «σκορπά» κύμα απογοήτευσης στη Wall Street.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε σχεδόν 2% την Τρίτη για να διαπραγματευτεί κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν παράλληλα με τις μετοχές, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος τον Αύγουστο, από τον αναμενόμενο.

Έτσι, η Wall Street «βλέπει» τα εν λόγω στοιχεία ως «σημάδι» ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σηματοδοτώντας μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης αργού πετρελαίου», δήλωσε αναλυτής.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, οι τιμές του αργού πετρελαίου βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο με το δολάριο να σημειώνει υψηλό ρεκόρ, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.