Βουλγαρία: 10 χρόνια φυλακή για υπεξαίρεση στον πρώην επικεφαλή της Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ο Κίροφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση περίπου πέντε εκατομμυρίων λεβ (ποσό που αντιστοιχεί σε 2,5 εκατ. ευρώ), αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και προτίθεται να ασκήσει έφεση

Σε φυλάκιση δέκα ετών καταδικάστηκε την Παρασκευή ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ, για κατάχρηση δημόσιων πόρων και παραβίαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Κίροφ, ο οποίος καταδικάστηκε σήμερα για υπεξαίρεση περίπου πέντε εκατομμυρίων λεβ (ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 εκατ. ευρώ), αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και προτίθεται να ασκήσει έφεση.

«Πιστεύω στη δικαιοσύνη του βουλγαρικού δικαστικού συστήματος και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρω να αποδείξω την αθωότητά μου», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του.

Το δικαστήριο, που δήλωσε σήμερα ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Κίροφ είναι η μικρότερη δυνατή για τα αδικήματα που κατηγορείται, βάσει της βουλγαρικής νομοθεσίας, έδωσε επίσης εντολή για την κατάσχεση του 50% των περιουσιακών στοιχείων του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν εναντίον της Βουλγαρίας για την επιείκεια που δείχνει απέναντι σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και τις ελλείψεις του δικαστικού της συστήματος.

Η Βουλγαρία και η γειτονική της Ρουμανία ελπίζουν πως η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Κίροφ απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ύστερα από εννέα χρόνια στη θέση αυτή. Λίγο καιρό αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τον διόρισε σύμβουλό του, αλλά τον απέλυσε μόλις δύο μήνες μετά.