Βουλγαρία-Ρουμανία δεν είναι έτοιμες για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Ούτε φέτος θα ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήγγειλαν ότι θα εξετάσουν ξανά το ζήτημα στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Την απόφαση είχε αναγγείλει πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι έτοιμες για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν και ότι η Γερμανία θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα. Εκτός από την Γερμανία αντίθετες στην προσχώρηση των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν είναι η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν παρ΄ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες εκπληρώνουν τους τεχνικούς όρους γι αυτό. Ωστόσο, για την τελική απόφαση είναι αναγκαία η συναίνεση όλων των χωρών – μελών της ΕΕ.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών, Ράντου Στρόε δήλωσε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί έως το τέλος του 2013 για να καθοριστούν οι τρόποι που θα ακολουθηθούν για ένταξη σε δύο στάδια.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβέταν Τσβετάνοφ εκτίμησε ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα ενέτεινε την αρνητική στάση όσον αφορά την ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν.

Το ζήτημα του “τουρισμού των επιδομάτων” ήταν κεντρικό στη θέση της Γερμανίας, η οποία απείλησε με βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αν διεξαγόταν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είπε ο κ. Τσβετάνοφ.