Βουλή: 2 θητείες για τον Πρόεδρο – Μείωση ορίου ηλικίας για βουλευτές

Βουλή: 2 θητείες για τον Πρόεδρο – Μείωση ορίου ηλικίας για βουλευτές

Φρένο στις απεριόριστες θητείες του προέδρου της Δημοκρατίας, έβαλε η Βουλή σήμερα.

Η Ολομέλεια της Βουλής με οριακές ψήφους 38 υπέρ, 12 κατά και μία αποχή τροποποίησε το Σύνταγμα περιορίζοντας τις θητείες του Πρόεδρου και Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο θητείες. Επίσης, η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα ομόφωνα μειώνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Βουλευτή από τα 25 έτη της ηλικίας στο 21ο έτος ηλικίας.

Η τροποποίηση του Συντάγματος για τις θητείες του Προέδρου έγινε όπως διαλάμβαναν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο όπως είχε κατατεθεί στη Βουλή περιλάμβανε περιορισμό και στις θητείες των Βουλευτών, αλλά η Κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη για τις θητείες των Βουλευτών.

Για τον περιορισμό των θητειών των Βουλευτών σε δύο κατέθεσε πρόταση νόμου ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η οποία καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας για την υποβολή υποψηφιότητας Βουλευτή, επιτεύχθηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.