Βουλή: Ψηφιστηκαν τα 5 νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού

Ψηφίστηκαν σε νόμους τα 5 νομοσχέδια για τον Συνεργατισμού, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την ανακεφαλαιοποίηση του με €200 εκ., με 50 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, και το Κίνημα Οικολόγων ενώ εναντίον το Ευρωπαϊκό Κόμμα και η Συμμαχία Πολιτών.

Αιτιολογώντας την ψήφο του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να αποφασίσει τί θέλει. Αν δεν θέλει όπως είπε να επιβαρύνει τους φορολογούμενους με λεφτά για τον Συνεργατισμό θα πρέπει να είναι έτοιμη για την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών.

Ανέφερε επίσης ότι εν γνώση της Βουλής οι πιθανές ανάγκες του Συνεργατισμού δεν ήταν για €1,5 δισ αλλά μπορούσαν να φτάσουν τα €2,5 δισ και επεσήμανε ότι ένα κόμμα μόνο έστειλε στον τότε Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκο Δημητριάδη σχετική επιστολή.

Όσον αφορά τις κατηγορίες για κομματισμό στον Συνεργατισμό, διερωτήθηκε αν η καταστροφή του Συνεργατισμού έχει επέλθει τους τελευταίους 12 μήνες. Αναφέροντας ότι τα μέλη του Συμβουλίου του Συνεργατισμού εγκρίνονται από τη Βουλή και ο ΔΗΣΥ έχει την κοινοβουλευτική μειοψηφία, κάλεσε τους βουλευτές να επιλέξουν για ποίο πράγμα θα τους κατηγορούν: για κομματικούς διορισμούς στο Συνεργατισμό ή για το ότι ο ΔΗΣΥ θέλει να ξεπουλήσει τον Συνεργατισμό. «Ακούω αρνήσεις δεν ακούω εισηγήσεις», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας αποφάσισε για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται ο Συνεργατισμός, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης προσθέτοντας πως εάν η Βουλή πιστεύει ότι τα 200 εκ δεν είναι καλή επένδυση για τον Συνεργατισμό μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί από τώρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δικαιολογώντας την ψήφο του κόμματος του ανέφερε πως οι χειρισμοί της Κυβέρνησης οδήγησαν τα πράγματα για το Συνεργατισμό σε μονόδρομο, προσθέτοντας ωστόσο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν τον Συνεργατισμό επηρεάζουν το σύνολο του λαού, διατυπώνοντας δυσαρέσκεια επειδή μεγάλης σημασίας θέματα συζητούνται από τη Βουλή υπό πίεση.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει στα τυφλά καθώς αγνοεί την κατάσταση στο Συνεργατισμό, προσθέτοντας ότι η Βουλή δεν έχει γνώση για την έκθεση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα και ειδικά στο Συνεργατισμό. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ απορρίπτει τη θέση ότι η έκθεση δεν είναι της Κυβέρνησης και δεν μπορεί να τη δώσει στη Βουλή.

Το παράδειγμα της Λαϊκής επιβάλλει το Κοινοβούλιο να γνωρίζει σε ποια βάση στηρίζεται όταν αποφασίζει ανέφερε, και παρατηρώντας ότι είναι γεγονός ότι κάποια συνεργατικά ιδρύματα δεν λειτούργησαν ως θα έπρεπε, διατύπωσε τη θέση ότι η Κυβέρνηση δεν πάλεψε σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό.

Εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει ξανά ανάγκη για κεφάλαια, για ποιο success story μιλά η Κυβέρνηση διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο διακυβέρνησης είναι πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για η δύσκολη απόφαση που θα ληφθεί τελικά υπό πέπλο συσκότισης. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μετά από πολύ προβληματισμό ως ΔΗΚΟ αποφασίσαμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και ο κυριότερος λόγος στον οποίο εδράζεται η απόφαση, είναι ότι ο Συνεργατισμός είναι μόνη συστημική κυπριακή τράπεζα που απέμεινε.

Το success story της Κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα και τα δεδομένα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι είναι η τρίτη φορά που όλες οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, προσθέτοντας ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν ήθελε να ενημερωθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου ότι η Τράπεζα έχει ανάγκη κεφαλαίων ενός δισ. Από τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να μας πάρουν τις καταθέσεις μας και να μας αφήσουν τα δάνεια, το Πρόβλημα με τις τράπεζες στην Κύπρο δεν έχει λυθεί, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προσθέτοντας ότι ξέρουμε τι κάνουμε και δεν μας αρέσει.

“Με τη Λαϊκή Τράπεζα ξέραμε τι κάναμε”, συνέχισε προσθέτοντας ότι είχε προβλέψει τι θα ακολουθούσε.

Απέκρυψαν την αλήθεια για τον ELA από την Βουλή και δεν ευθύνεται η Βουλή, ευθύνονται αυτοί που απέκρυψαν τις πληροφορίες συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει ενώπιον της Βουλής το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει ότι το Μάρτιο του 2018 θα αξιολογήσουμε τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Πιστεύουμε στο Συνεργατισμό και θα ψηφίσουμε το προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι επιβάλλεται ο Συνεργατισμός να αφεθεί να λειτουργήσει επί ίσοις όροις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η περίπτωση της Λαϊκής και των 1,8 δισ επαναλαμβάνεται ως φάρσα σήμερα. Όπως είπε η Κυβέρνηση δεν απαντά αν αυτά τα €200 εκ θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του Συνεργατισμού, ενώ αντίθετα φέρνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο από μόνο του δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα κανενός πιστωτικού ιδρύματος.

Είπε επίσης ότι αντί να υπάρχει μια διαφορετική διαχείρισης του Συνεργατισμού από την Κυβέρνηση, υπάρχει μια διαχείριση που θυμίζει τις χειρότερες στιγμές διαχείρισης ενός ημικρατικού οργανισμού με κομματικούς διορισμούς. Αναφέρθηκε επίσης σε συνθήκες ελλιπούς ενημέρωσης και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει την ενημέρωση και δεν τη δίνει στη βουλή ή είναι αμέτοχη στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Κύπρου στο εξωτερικό. Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, θα στηρίξει την πρόταση γιατί θέλει να δώσει έναν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον του Συνεργατισμού για να κρατηθεί η διαφορετικότητα και φυσιογνωμία του Συνεργατισμού. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό εξαρτώνται από τις κινήσεις της Κυβέρνησης η οποία αν δεν λάβει τα μέτρα που πρέπει να φέρει ακέραια την ευθύνη.

Την καταψήφιση των νομοσχεδίων ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης επικαλούμενος την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και μη κατάθεσης στη βουλή όλων των στοιχείων προς μελέτης και έρευνα. Ζήτησε από τους βουλευτές να μην ξανακάνουν το ίδιο λάθος με την ψήφιση των €1,8 δισ για την Λαϊκή Τράπεζα με δικαιολογία ότι ήταν με μικρά γράμματα τα στοιχεία που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, με αποτέλεσμα να καταστρέφει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Διερωτήθηκε πως θα αντιμετωπίσουν οι βουλευτές τον κόσμο αν η έκθεση για τον Συνεργατισμό κάνει λόγο για προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης που έπρεπε να διορθωθούν. Όπως είπε, αν δεν διορθωθούν και δοθούν οι ενισχύσεις, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Ο κ. Συλλούρης ζήτησε να καταψηφιστούν τα νομοσχέδια και να έρθει η βουλή παραμονές Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς και να ψηφιστούν, κατόπιν μελέτης της σχετικής έκθεσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή μπορεί να στείλει επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα για δίωξη ατόμου που παραπλάνησε τη Βουλή με ψευδή στοιχεία.

Τί προβλέπουν τα νομοσχέδια

Σκοπός των προτεινόμενων νομοσχεδίων είναι η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου το οποίο να παρέχει τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι το τέλος του 2015.

Ειδικότερα σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η θέσπιση και λειτουργία ανεξάρτητου ταμείου, του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοοικονομικών οργανισμών μέχρι το τέλος του 2015 με βάση τις διατάξεις του περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Νόμου.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η συμπερίληψη του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης στους φορείς που θα μπορούν να εξαγοράσουν μέρος ή ολόκληρο το εκδιδόμενο κεφάλαιο, καθώς και άλλα πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια κεφάλαια χρηματοοικονομικού οργανισμού.

Σκοπός του τρίτου νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της υπό σύσταση Μονάδας Διαχείρισης, ώστε αυτή να έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης.

Σκοπός του τέταρτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος, ώστε ο ειδικός φόρος πιστωτικού ιδρύματος να υπολογίζεται ανά τριμηνία με βάση τις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το τέλος της προηγούμενης τριμηνίας.

Σκοπός του πέμπτου νομοσχεδίου είναι η καταβολή από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας ποσού ύψους €200 εκ. για κάλυψη της δαπάνης που θα προκύψει λόγων των αναγκών ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής βάσης της ΣΚΤ ως απόρροια των αποτελεσμάτων του ελέγχου που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Το ποσό της κεφαλαιοποίησης θα διατεθεί μέσω του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα ανακτηθεί σταδιακά από τις συνεισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες θα εισπράττονται από το 2015 μέχρι το 2021 μέσω της επιβολής ειδικού φόρου.